Politisk flertal for ”behandlingstestamente”
Foto: Bruno Stagsted
Både Socialdemokratiet og Venstre vil se på mulighederne for at indføre et såkaldt behandlingstestamente. Meldingen kommer oven på sagen om Erik Riisager fra Løkken, som vi første gang omtalte i går.
For patienter som Erik Riisager fra Løkken, der har nedsat hjertefunktion, og dermed er i risikozonen for at få hjertestop, skal det fremover være nemmere at få indflydelse på deres egen behandling. Sådan lyder det i dag fra flere partier på Christiansborg.
- Det skal jo ikke være sådan, at man som borger er usikker på, om sundhedsvæsenet vil en det bedste. Derfor skal det selvfølgelig være sådan, at man får mulighed for at sige hvilke ønsker og holdninger man har, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører hos Socialdemokratiet.
Meldingen kommer efter vi i aftes fortalte historien om 71-årige Erik Riisager fra Løkken. Han lever dagligt i frygt for et sundhedsvæsen, der ikke vil genoplive ham, hvis han falder om med et hjertestop. Det står at læse sort på hvidt i hans lægejournal. Noget, som i den grad har fået nordjyderne til tasterne på vores Facebook-side:
”Selvfølgelig skal han genoplives. De danske læger siger nej til aktiv dødshjælp. Undskyld mig, hvad kalder de så det der?” skriver Anette Byrial Larsen for eksempel.
En anden bruger, som kalder sig ”Pastor Pedersen”, skriver desuden:
”Det er fuldkommen uhørt, at man ikke vil genoplive en person, der selv ønsker det. Det er mangel på respekt for menneskelivet (…)”
Debatten er dog langtfra ensidig. Eksempelvis skriver Anne Mette Vingborg Houe: ”Hvis lægerne vurderer at behandling er udsigtsløs, så er det godt at de siger nej til genoplivning. Man skal ikke genoplive for enhver pris, efter min mening.”
En holdning, som bakkes op af Jens Jakob Riis, der skriver: ”Jeg er ret sikker på, at de læger der har vurderet sagen, har gjort det med samvittighedsfuldhed og omhu.”
Men debatten har altså ikke kun fundet vej til Facebook. På Christiansborg vil et politisk flertal nu undersøge, om reglerne skal ændres.
-Hvem er det, der skal lege Vorherre? Det er altså ikke lægerne! Lægerne har skrevet under på et lægeløfte, der siger, at de skal redde de mennesker, der har brug for det, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti.
Christian Borrisholt Steen, nordjysk medlem af Det Etiske Råd, opfordrer dog til at man tænker sig rigtig godt om, inden man eventuelt ændrer på reglerne.
-Det kan jo godt være, at lægen for eksempel kan få hjertet til at slå i en time (ved genoplivning, red.) Men er det så et liv? Så jeg tror det er vigtigt at holde fast i, at den lægelige vurdering er vigtig, siger han.
Både Socialdemokratiet og Venstre opfordrer til, at man indfører et såkaldt behandlingstestamente i sager som Erik Riisagers.
- Samtalen mellem patient og læge er afgørende. Vi skal have et behandlingstestamente, som tydeliggør og synliggør patientens holdning. Jeg mener, at patienten skal have frihed til at bestemme over sit eget liv længst muligt, siger Flemming Møller Mortensen.
Han vil nu arbejde for at sætte gang i en dialog med sundhedsministeren for at drøfte konkrete tiltag i forhold til de såkaldte behandlingstestamenter.