02:16

Video: Joakim Brader

Rasmus Prehn er klar til at bakke op om ny kystsikringsordning

Socialdemokratiets Rasmus Prehn bakker op om Hjørring-borgmester Arne Boelts forslag om at hjælpe kystkommunerne økonomisk med sikring af kysten.

Den nuværende ordning er uretfærdig og bør laves om. Så klar er meldingen fra Socialdemokratiets folketingsmedlem Rasmus Prehn, der nu vil overbevise resten af partiet om, at en ny ordning, hvor kommuner og lodsejere ikke selv hænger på regningen, når moder natur æder af de danske kyster og tager sommerhuse med i købet, skal stables på benene.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det er en alt for stor byrde, der hænger på de kommuner, der tilfældigvis er kystkommuner. Vi ser ved oversvømmelser og stormfloder, at der er andre ordninger, som sikrer, at man kan gribe ind og hjælpe, men når det er kysterne, det går ud over, er man mere ilde stedt, og så hænger det på kommunerne, siger Rasmus Prehn.

Han bakker dermed fuldt op om Arne Boelt (Soc. dem.), borgmester i Hjørring Kommune, som efterlyser handling fra Christiansborg. Han var sammen med embedsfolk fra kommunen og kolleger fra byrådet torsdag ude og besigtige kommunens kyster hvor først stormen Urd, der hærgede i juledagene og siden det voldsomme blæsevejr i denne uge, igen har skabt skader - og dermed omkostninger - i kommunen.

Læs også Moder natur æder de nordjyske kyster: Nu sender Hjørring nødråb til Christiansborg

Borgmesteren bakker op om Enhedslistens forslag, der går ud på at oprette en kystsikringsfond, der kan være med til at dække omkostninger til kystsikring og skader forårsaget af stormenes hærgen på kysten. Forslaget får også pæne ord med på vejen fra Rasmus Prehn, men han er ikke klar til at give sin ubetingede opbakning.

- Det er et konstruktivt bud. Der er meget fornuft i det, men nu skal vi have kigget det ordentligt igennem. Når man kommer med sådan et forslag er det forbundet med nogle udgifter, vi skal have enderne til at nå sammen, så jeg vil ikke sidde her og love, at det bliver gennemført. Men der er ikke nogen tvivl om, at jeg vil arbejde på, at vi får en anden ordning, der er mere rimelig, siger Rasmus Prehn.

Der er ikke nogen tvivl om, at det er en alt for stor byrde, der hænger på de kommuner, der tilfældigvis er kystkommuner. Vi ser ved oversvømmelser og stormfloder, at der er andre ordninger, som sikrer, at man kan gribe ind og hjælpe, men når det er kysterne, det går ud over, er man mere ilde stedt

Rasmus Prehn, folketingsmedlem, Socialdemokratiet

Enhedslisten foreslår, at man finansierer en kystsikringsfond ved at hæve skadesforsikringsafgiften, der betales af husejere så den årligt stiger med op til 400 kroner og Rasmus Prehn er ikke afvisende overfor den model. Han tror dog selv på en lidt anden ordning.

- Der er forskellige muligheder, og jeg tænkerat vi, når vi ser på de situationer, vi har haft på det seneste hvor kyster og huse er blevet angrebet voldsomt, må kalde på, at vi får gransket de forskellige modeller, og finder frem til en mere fair model, siger Rasmus Prehn og fortsætter:

- Og jeg kunne godt forestille mig, det bliver en kombination af at vi som samfund, altså staten, men også forsikring og andet kan dække det here mere rimeligt. Det er i hvert fald urimeligt at kommuner der har kyster, der er udsatte, hænger på byrden alene. Det må vi kunne dele ud på en mere rimelig og retfærdig måde, og det vil jeg sørge for, vi kommer til at støtte fra socialdemokratisk side.

04:35

Hjørring Kommunes kyststrækning lider hårdt under de mange stormes hærgen.  Nu efterlyser borgmesteren hjælp til at klare de enorme udgifter til kystsikring. Foto: Joakim Brader

Luk video