LIGE NU:

Regeringen vil ikke længere betale: Uvis fremtid for akutlægebil i Hjørring

Regeringen har meddelt fredag, at de ikke længere vil betale for akutlægebilen i Hjørring. Regionsrådsmedlem er stærkt utilfreds med beslutningen.

Minister Ellen Trane Nørby meddelte fredag, at sundhedsministeriet ikke længere vil betale for driften af akutlægebilen, der kører fra Regionshospital Hjørring. Det skriver hun i et brev addresseret til regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman. 

Brevet er et svar på en forespørgsel fra den 12. september fra Region Nordjylland, om hvorvidt akutlægebilen fortsat vil være på finansloven i 2018. Her svarede Ellen Trane Nørby, at regionen nu selv bør betale for lægebilen.

- Jeg forstår naturligvis godt, at man fra regionens side kan have et ønske om, at staten fortsætter finansieringen af en akutlægebil i Region Nordjylland. Det er dog regionerne, som er ansvarlige for planlægning og drift af det præhospitale beredskab, herunder akutlægebiler. Ansvaret for finansiering af disse ligger derfor også hos regionerne, skriver hun og fortsætter.

- I har jo i Region Nordjylland for nylig indgået budgetaftale for 2018 med et samlet budget på sundhedsområdet på 11,5 milliarder kroner. Der burde således være mulighed for at prioritere og selv finansiere en akutlægebil i Hjørring.

quote Det her kommer som en bombe. Det er virkelig et stort problem, fordi uden akutlægebilen får vi en sort plet i vores region, hvor vi ikke kan få en læge ud hurtigt

Per Larsen, regionsrådsmedlem for de Konservative

Regionsrådsmedlem i Region Nordjylland Per Larsen (Konservative) kalder beslutningen for en stor overraskelse og mener, at regeringen bør fortsætte betalingen af akutlægebilen.

- Det her er en bombe. Det er virkelig et stort problem, fordi uden akutlægebilen får vi en sort plet i vores region, hvor vi ikke kan få en læge ud hurtigt, siger Per Larsen.

Region Nordjylland har ellers modtaget driftstilskud til akutlægebilen, siden akutlægehelikoptertjenesten blev indført i Danmark.

Helikopterne dækker det meste af Danmark, men den akutlægehelikopter, der er tættest Nordjylland, ligger i Skive, og det tager derfor alt for lang tid for den at nå frem til Hjørring. Istedet fik Hjørring akutlægebilen, som er blevet finansieret af staten.

Hvorfor finansierer i ikke selv akutbilen, når det er regionernes ansvar at varetage sundheden?

- Fordi det er staten, der finaniserer redningshelikopteren, og så er det også rimeligt, at vi får en dækning, som vi kan være trygge ved i Vendsyssel, siger Per Larsen. 

Kræver redningshelikopter til Aalborg

Det konservative regionsrådsmedlem ved ikke, om Region Nordjylland kan finansiere akutlægebilen selv og vil nu finde ud af, hvad der videre skal ske i sagen. 

Har regionen ikke råd til det, vil Per Larsen i stedet have redningshelikopteren fra Skive flyttet. 

- Akutlægehelikopteren dækker fint på Mors og i Thy, men den dækker jo ikke længere opad, og derfor bliver vi sat skatmat. Hvis vi ikke kan finansiere lægebilen, vil jeg forlange, at vi får den ene helikopter til Region Nordjylland. Aalborg være et godt udgangspunkt for udrykning, siger han.

Du kan læse hele brevet fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby her: