Så kom den: Tilladelse til kystsikring ved Nørlev

Talsmand for sommerhusejere er glad for kystsikring ved Nørlev, men efterlyser erstatning og en klar linje for resten af de danske kyster.

Kampen har stået på i fire år for en gruppe sommerhusejere ved Nørlev. Siden 2009 har de set det ene hus efter det andet styrte og blive ædt af bølgerne, mens de har forsøgt at råbe styrelser og politikere op for at få lov til at kystsikre.

Den tilladelse er nu endelig kommet og gælder for et 340 meter langt stykke af kysten syd for Nørlev.

- Der er nu fundet en løsning, som både tilgodeser grundejernes ønsker og ligger inden for lovens rammer og de kysttekniske omstændigheder på stedte, siger Hans Erik Cutoi-Toft, afdelingschef i Kystdirektoratet.

Helt konkret er der givet tilladelse til en 265 meter lang stenkastning, som skal dækkes med sand og plantes til med marehalm, så den kan fungere som en bagstopper ved voldsom storm. Foran stenkastningen er det så op til grundejerne at sandfodre, så sandet fungerer som en stødpude mod havets kræfter.  Tildækningen forlænges både nord og syd for stenkastningen, så kystsikringen her ikke får negativ effekt på nabostrækningen.

Etableringen af kystsikringen kan gå i gang med det samme, oplyser Kystdirektoratet.

For sommerhusejernes talsmand, Christian Hartmann, som i januar i år mistede sit eget sommerhus til havet, er kystsikringen en foreløbig sejr. 

- Jeg er da lykkelig på vegne af mine naboer over, at vi er nået så langt med det arbejde, vi påbegyndte i 2009. Det har været en lang, sej kamp, som har kostet mange ofre undervejs - otte huse på vores strækning. Men kampen slutter ikke her, siger Christian Hartmann.

Han mener ikke, at grundejerne skal stå alene med ansvaret for at sandfodre foran den kommende kystsikring, og han efterlyser erstatninger til dem, der har mistet huse indtil nu.

- Vi går stadig og venter på den nationale kystredegørelse, som har været undervejs i to år nu. For det her gælder jo ikke kun vores 340 meter kyst, der er mange flere kyster i Danmark, der er pressede af klimaforandringer og hårdt vejr. Vi har brug for nogle klare retningslinjer på området og nogle politikere, der tør handle, før det bliver sent for endnu flere grundejere, siger Christian Hartmann.

Kystdirektoraktet oplyser, at dialogen med grundejere langs kysten fortsætter.  Helt konkret bliver der afholdt et møde i Hirtshals den 16. september, hvor alle interesserede er velkomne. Tilmelding på www.kyst.dk er dog nødvendig.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland