Skatten stiger i Hjørring: Aftale er endeligt på plads

Sent i aftes, tirsdag, blåstemplede byrådet i Hjørring budgettet for kommunens økonomi for 2020.

I oktober blev budgetaftalen for næste års økonomi i Hjørring vedtaget første gang, og tirsdag aften blev aftalen så andenbehandlet, hvilket betyder, at budgettet nu er endeligt vedtaget.

Budgettet inkluderer blandt andet en skattestigning på 0,2 procent, som skal bruges til at forhindre rammebesparelser på skoleområdet og på dagtilbudsområdet til øgede normeringer. Ifølge borgmester Arne Boelt (S) har man lavet et budget, som holder kommunen uden væsentlige forringelser på blandt andet serviceområdet.

Arne Boelt forklarer til TV2 Nord, at var skatten ikke blevet sat op, havde konsekvensen været, at man måtte stille flere anlægsprojekter i bero, og det ønskede flertallet i byrådet ikke. 

Ifølge Arne Boelt er dette en løsning, der kan løse kommunens problemer, mens man venter på en ny kommunal udligningsreform. Selv er han meget ærgerlig over skattestigningen. Skattestigningen betyder, at kommunen får 19 millioner kroner ekstra i årlige indtægter.

- Svarer til at tage et kviklån

Beslutningen om at hæve skatten møder dog stor modstand fra den borgerlige fløj, bestående af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der har valgt ikke at stemme for aftalen.

- Det er en rigtig dårlig idé at hæve skatten, for det svarer til at tage et kviklån. Kommunen får 19 millioner kroner ind fra borgerne i ekstra skat, men de skal betale flere millioner kroner til staten for at få lov til at hæve skatten, siger Henrik Jørgensen (V), byrådsmedlem i Hjørring Kommune og fortsætter.

- Det er alt for høj en pris for borgerne at betale. Så det havde været meget bedre, hvis kommunen ventede til udligningsreformen var færdig. Det ville borgerne i Hjørring Kommune være bedre tjent med.

Skal spare 15 millioner igen i 2021

Selvom en budgetaftale er på plads for 2020, er der allerede lagt op til nye besparelser året efter. 

- Aftalen løser desværre ikke fuldt ud udfordringerne i 2022 og 2023, hvor den manglende udligningsreform og den demografiske udvikling fortsat presser kommunens økonomi. Parterne er af den opfattelse, at de kommende års udfordringer primært skal løses via øgede indtægter – helst via en ordentlig udligningsordning, udtalte forligskredsen bag aftalen i oktober.

- Men i erkendelse af at dette ikke er en givet ting, så igangsættes et arbejde med at spare 15 millioner kroner i 2021, hvor det forventes, at hovedparten kan findes via øget teknologianvendelse, digitalisering og administrative effektiviseringer og besparelser, samtidigt med at der skal udarbejdes reduktionskataloger, der kan indgå i næste års budgetarbejde.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland