Foto: Kresten Mosbæk

Skrald skæmmer ved Lønstrup: Frygter turister bliver væk

En stor bunke skrald langs kysten ved Lønstrup bliver en dyr affære for Hjørring Kommune, og flere frygter, at skraldet skræmmer turisterne væk.

Et område lang kysten ved Lønstrup tager sig lige nu ikke ud fra sin bedste side. Strækningen er fyldt med maritimt affald, der under de seneste ugers kraftige vindstød er skyllet op fra havet.

Jan Lausten fra Park og Vej i Hjørring Kommune har i de sidste mange år stået for at holde strandene i Hjørring fri for skrald, og det huer ham derfor langtfra at møde synet ved Lønstrup.

- Man må håbe dem, der tilsviner havene, har en rigtig dårlig smag i munden

Når de ser sådan en strand, kommer de ikke herop igen

 

Over den seneste tid har han set store mængder plastik skylle ind på den 40 kilometer lange kyst.

- Det er da hårdt at høre, at det faktisk ligner en lodseplads. Det er meget hårdt. Det er det samme billede over det hele. Vi tror ikke, det kommer fra fiskebådene. Det må komme fra nogle andre, men det ved vi ikke noget om, siger Jan Lausten.

02:11

En længere kyststrækning ved Lønstrup er lige nu dækket af plastik, som er skyllet op fra havet de seneste uger. Det er både dyrt for Hjørring Kommune at rydde op og kan i sidste ende skræmme turister væk fra byen.

Luk video

Skraldet bliver ofte skyllet ind under kraftig blæst i dynger på mellem 50 til 100 meter.  Hvis ikke det bliver fjernet, kan det skræmme byens gæster væk.

- Og nu var turisterne ellers begyndt at vende tilbage til Danmark. Så kommer tyskerne her, og så siger de "fandme nej," siger Inge Petersen fra Aalborg. 

  Foto: Kresten Mosbæk

 På en lokal restauration i byen har man hørt flere turister brokke sig over affaldet.

- Når de ser sådan en strand, kommer de ikke herop igen, fortæller forpagter af Bounty, Jens Meldgaard. Også turistchefen i kommunen frygter, at turisterne fravælger de plastik-fyldte kyster.

- Vi har en strand, som ikke er bebygget med restauranter og hoteller, så de kommer til Danmark for naturen og den unikke strand, som vi har, lyder det fra Anna Oosterhof, turistchef i Hjørring Kommune. 

Affaldet er især en dyr udfordring for kommunen, efter der de seneste år er begyndt at skylle flere mindre stykker plastik op fra havet, for så skal de håndopsamle det.   

Søndag den 2. april er der oprydnings-dag på stranden i Lønstrup. Det foregår fra klokken 10-14, og alle, der har lyst til at hjælpe, er velkomne