Slut med øl: Hjørring vil indføre alkoholfri sidste skoledag

Det skal være slut med at unge i 9. klasse i Hjørring Kommune fejrer sidste skoledag med at drikke sig fulde i en park.

Når den sidste fysikopgave er afleveret, og den sidste madpakke er spist, fejrer 9. og 10. klasserne fra Hjørring Kommune sidste skoledag i Folkeparken i Hjørring. Det plejer at foregå med høj stemning, øl og alkohol-sodavand, men den tradition kan snart være fortid. 

quote Jeg synes egentligt ikke, der skal være alkohol på sidste skoledag. Jeg synes, det ødelægger lidt af fællesskabet. Nogen kan føler sig udenfor, hvis de ikke har lyst til at drikke, eller hvis de ikke må for deres forældre.

Lærke Søndergaard Olesen, 8. klasse, Lundergård Skolen

Kommunens SSP-udvalg er medarrangør af skoleafslutningsfesten, samtidig med at kommunens forebyggelsespolitik siger, at man gerne vil have børn og unge til at drikke mindre. Det hænger ikke sammen, og derfor overvejer SSP-udvalget nu forbyde alkohol på sidste skoledag.

- Vi kan bare ikke arbejde med at sige, at alkohol er skadeligt og farligt og så samtidig være med til at arrangere fester med alkohol. Det kan vi bare ikke. De unge skal have et fornuftigt og sundt forhold til det, siger formanden for Hjørring Kommunes SSP-udvalg, Kasper Maarup Andersen (K).

Blandet modtagelse

SSP-udvalget overvejer at lave et nyt alkoholfrit arrangement fra sommeren 2019. Det er altså de nuværende 8. klasse-elever, der i givet fald ikke længere må drikke alkohol sidste skoledag. Det får en blandet modtagelse hos eleverne.

- Jeg synes egentligt ikke, der skal være alkohol på sidste skoledag. Jeg synes, det ødelægger lidt af fællesskabet. Nogen kan føler sig udenfor, hvis de ikke har lyst til at drikke, eller hvis de ikke må for deres forældre, siger Lærke Søndergaard Olesen, der går i 8. klasse på Lundergård Skolen i Hjørring. 

I klassen er der endnu kun enkelte, der har erfaringer med alkohol, men der er flere, der har set meget frem til at drikke øl på sidste skoledag.

- Jeg vil personligt selv gerne have alkohol. Jeg har lidt erfaring med at drikke før. Det giver en anden stemning, forklarer Nicholai Christensen fra samme klasse.

Senere alkoholdebut

En undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen viser, at 95 procent af de 15-årige i 1984 havde prøvet at drikke alkohol. Det tal var i 2014 faldet til 80 procent.

De unges alkoholdebutalder er generelt stigende. Det er også derfor, formanden for SSP-udvalget mener, at tiden er inde til at opgør med alkoholkulturen på sidste skoledag i Hjørring. Nordjyllands Politi bakker op om idéen om en sidste skoledag uden øl. 

- Måske er tiden løbet fra det arrangement, vi har i Hjørring i dag. Vi har jo en alkoholpolitik her i Hjørring Kommune, der går ud på, at vi udsætter de unges alkoholdebut. Det vil være ønskeligt, hvis vi kan gøre det, også på den her måde, siger Peer Jensen, der er SSP-medarbejder hos Nordjyllands Politi i Hjørring.

9. klasserne fra Aalborg Kommune har i årevis fejret deres sidste skoledag i Fårup Sommerland uden alkoholprocenter, og det er den model, SSP-udvalget i Hjørring skeler til.

- Vi vil ikke gøre det fra den ene dag til den anden. Der er måske nogle 9. klasseselever nu, der ser frem til deres sidste skoledag til sommer. Der vil vi ikke bare gå ud og spolere den fest, som de har planlagt, siger Kasper Maarup Andersen.

Vil undgå individuelle fester

Politiet frygter, at nogle af de unge vil boykotte en alkoholfri fest i Fårup Sommerland og i stedet lave små fester rundt om i byen, og det vil man gerne undgå.

- Vi skal have et koncept, som de unge mennesker vil være med til. Vi skal ikke have fester 10 forskellige steder i byen, hvor vi ikke kan holde øje med det, siger Peer Jensen fra Nørdjyllands Politi. 

Hvis SSP-udvalget dropper alkohol på sidste skoledag, kommer det først til at gælde fra sommeren 2019. Inden udvalget tager en beslutning, vil politikene høre både skolerne og eleverne, hvad mener om idéen.


Seneste nyt

fra Nordjylland