LIGE NU:

Spil dansk uge: Musik vækker minder på plejecenter Havbakken

På Plejecenter Havbakken i Tornby fik beboerne i dag musikalsk besøg i anledning af Spil Dansk-ugen. Musikken fik minderne og glæden frem hos beboerne.

Musik har altid betydet meget for Birthe Breyer, der bor på Plejecentret Havbakken i Tornby nord for Hjørring. Derfor er hun glad for, at plejecentret deltager i den landsdækkende begivenhed Spil Dansk-ugen, hvor musikken er i fokus.

- Jeg har gået til sang i mine unge år, og en glæde ved musik har jeg altid haft, siger Birthe Breyer, der er pensioneret røntgenlæge.

Plejecenter Havbakken har fået besøg af musikeren Anders Gantriis, der tirsdag spiller koncert for beboerne på centret.

- Jeg kan mærke, at det stimulerer folk – det gør det jo også ved mig, siger han.

Og det er der en god forklaring på ifølge musiklektor Martin Knakkergaard fra Aalborg Universitet. Musik har en helt særlig effekt på mennesker.

- Man får en klar følelse af vitalitet, altså at være til, gennem musikken, siger Martin Knakkergaard, der er lektor ved Musikvidenskab på AAU.

Nationalitetsfølelse og patriotisme

Spil Dansk-ugen bliver afholdt for femte gang, og den bliver altid afholdt i uge 44. Formålet med ugen er at udbrede kendskabet til dansk musik og musik skabt af danske producere. Det vil sige, at musikken ikke behøver at være på dansk, men den skal være skabt af danske komponister, sangskrivere og producere.

Det at spille dansk musik kan vække flere forskellige følelser, og den politiske dagsorden kan også spille ind på, hvordan folk har det med de danske sange. Sådan lyder det fra musiklektor Martin Knakkergaard fra AAU:

- Det er sammensat. I dag vil man nok i meget høj grad tænke, at der er noget nationalitetsfølelse og noget patriotisme. Der er en modsætning, for der er jo steder i Danmark, hvor man for eksempel ikke må synge sange som ”Den danske sang er en ung, blond pige”, så der er også noget ideologi forbundet med det her, siger Martin Knakkergaard.

For den pensionerede røntgenlæge, Birthe Breyer, der bor på Havbakken, betyder det ikke så meget, om sangen er på dansk eller et andet sprog, så længe musikken får hende til at føle noget:

- Jeg tror, det er ligesom om, det fylder en med en accept af livet. Jeg synes, det er dejligt, og det opfylder noget, man har haft brug for, siger Birthe Breyer fra Plejecenter Havbakken.

Spil Dansk