Udsigt til skattestigning: Der er lagt op til en gyser i Hjørring

- Det er ikke et sundhedstegn, når vi skærer på anlægssiden og samtidig trykker på bremsen på driftssiden for ikke at overskride servicerammen, siger Arne Boelt (Soc.Dem.). Arkivfoto Foto: Thomas Gaardsmand

Hjørring Kommune mangler 50 millioner kroner næste år, og en mulig skattestigning vil kunne komme til dække mindre end det halve af det økonomiske hul i kommunekassen.

Byrådet i Hjørring mødes onsdag aften til første behandlingen af kommunens budget for næste år; og der på forhånd lagt op til en gyser, for der langt mellem ønsker og reelle økonomiske muligheder.

Jeg er skuffet, det vil jeg ikke lægge skjul på

Arne Boelt, (Socialdemokratiet), borgmester Hjørring Kommune 

Hjørring Kommune mangler 50 millioner kroner for næste år, vel at mærke inden de politiske forhandlinger er gået i gang.

- Jeg forventer ikke, der bliver tale om lange forhandlinger, for der er ikke så meget at vælge mellem på hylderne, altså når der ikke er penge til det allermest nødvendige, så er der ikke så meget at diskutere, siger borgmester Arne Boelt (Socialdemokratiet) om det budget, som han sammen med de øvrige byrådskolleger onsdag aften tager hul på.

Borgmesteren er skuffet

Og den økonomiske trængte situation er ikke blevet bemærkelsesværdigt mindre trængt af, at Hjørring Kommune netop har fået Indenrigsministeriets tilladelse til at sætte skatten op for næste år.

For kommunen med borgmesteren i spidsen havde søgt om at hæve procenten med 0.75, men har kun fået tilladelse til en mere beskedent skattestigning på 0,2 procent.

Det svarer ifølge borgmesteren til omkring 22 millioner ekstra skattekroner næste år, men det er langt fra nok til at dække det hul i kassen, som ser ud til at blive for næste år.

- Jeg er skuffet, det vil jeg ikke lægge skjul på, siger Arne Boelt til TV2 Nord og tilføjer:

- En stigning på 0,75 procent ville have givet os ekstra 70 millioner kroner. Og hvis vi havde fået lov at hæve til det dobbelte af det, vi nu har fået lov til, nemlig 0,4 procent, så ville det have givet omkring 40 millioner kroner. Og det ville kunne mærkes, da det ville kunne dække noget af det underskud, vi står med, og det ville have betydet, at vi så ikke skulle ud og lave besparelser, siger Arne Boelt.

Dyrt at hæve skatten

Hjørring Kommune kan beslutte sig for at hæve skatten yderligere end de 0,2 procent, som man fra ministeriets side har fået lov til, men det vil betyde store økonomiske sanktioner for kommunen, da staten så vil tage en stor bid af de ekstra skattekroner. Penge som kommunekassen således ikke vil få gavn af.

- Det er voldsomt dyrt, så det er ikke bare lige, siger Arne Boelt i et interview til lokalradioen skaga fm.

Han forudser, at kommunen bliver nødt til at skære i det såkaldte anlægsbudget for på den måde at få flere penge til driften, men mener ikke, det får konsekvenser for igangværende byggerier som opførelsen af en ny skole i Vrå.

- Det er ikke et sundhedstegn, når vi skærer på anlægssiden og samtidig trykker på bremsen på driftssiden for ikke at overskride servicerammen, siger Arne Boelt med henvisning til, at kommunen er forpligtet til at yde en bestemt service inden for blandt andet handicap- og psykiatriområderne, som er nogle af de tunge og uforudsigelige poster i det kommunale budget.

Læs også Budgetforslag klar i Aalborg Kommune: Flere penge til børn og ældre

Onsdag aften begynder de politiske forhandlinger omkring, hvordan budgettet for Hjørring Kommune skal se ud næste år, når byrådet mødes. Foreløbig er Hjørring den eneste nordjyske kommune, som er godkendt til at hæve skatten.

Læs også Budget klar for Jammerbugt: Børn prioriteres, mens der spares på administration

Budgettet i alle landets kommuner skal være vedtaget senest den 5. november.

Forsiden lige nu