Carsten Svendsen i rollen som Niels Klim under prøverne til åbningsforestillingen på Vendsyssel Teater. Foto: Ib Willam Christensen

Carsten Svendsen i rollen som Niels Klim under prøverne til åbningsforestillingen på Vendsyssel Teater. Foto: Ib Willam Christensen

1 af 2

Vendsyssel Teater åbner med en rejse under jorden

Professionelle skuespillere og unge talenter pudser lige nu roller og replikker af inden åbningsforestillingen på Vendsyssel Teater.

Rejsen går gennem træernes land og abernes land, og så skal han civilisere de uciviliserede. Det er lyrik , komik og dramatik. Og det er 300 år gamle betragtninger om samfundet og dets styreformer, som stadig er højaktuelle.

Tilsæt skuespillere, overdådige kostumer og et spritnyt teater, og så får man en nordjysk fortolkning af Ludvig Holbergs "Niels Klims underjordiske rejse", som er åbningsforestillingen på det nye Vendsyssel Teater med premiere 17. marts.

- Jeg glæder mig til at dele det med publikum, og så i de her nye rammer, siger Carsten Svendsen, som spiller hovedrollen som Niels Klim.

Læs også Folkefest i Hjørring: Nu er Vendsyssel Teater åbnet

Stykket er baseret på Ludvig Holbergs satiriske roman fra 1741. Her kommer den ambitiøse, idealistiske og arrogante Niels Klim på en rejse gennem underjordiske verdener. Klim når til tops og får magt, men det er ikke ubetinget godt.

- Som det ofte sker, når folk når derop, så bliver han korrumperet og formår ikke at holde styr på det. Læresætningen er stadig meget aktuel. Lær af historien, lær af dem før dig og være varsom og agtpågivende, siger Carsten Svendsen.

På scenen har han, udover de professionelle og etablerede skuespillerkolleger også selskab af fire unge talenter, der går eller har gået på Vendsyssel Teaters talentforløb, Teater Talent. De er blevet opdaget af instruktør Peter Schrøder og har fået chancen i åbningsforestillingen.

- Det havde jeg ikke regnet med. Men så ringede Peter Schrøder, og det var ret vildt. Jeg sagde selvfølgelig ja ret hurtigt, fortæller Oliver Poulsen.

Udover chancen for at vise sig frem på de skrå brædder, giver samarbejdet med de professionelle ham også muligheden for at lære meget nyt.

- Vi har et godt fællesskab, og så er det jo bar rigtig fedt, at de gider trække en til side og fortælle, at man kan bruge nogle andre metoder for at gøre det endnu bedre. Det gælder om at suge til sig, både for ens egen skyld og for forestillingens, siger Oliver Poulsen.

Læs også Det første nye provinsteater i 100 år er klar den store åbning

Åbningsforestillingen er ikke bare en helt almindelig forestilling, men noget af en markering for det nyåbnede teater. Og det er ikke helt uden betydning for skuespillerne.

- I det daglige er det ikke noget, der fylder så meget for mig. Der fokuserer jeg mest på at huske mine replikker og huske hvor mine rekvisitter er. Men det er da stort. Det er et helt nyt teater, og jeg har ladet mig fortælle, at det er første gang i 100 år, at et nybygget provinsteater åbner. Så det er specielt, siger Carsten Svendsen.

Niels Klims underjordiske rejse spiller på Vendsyssel Teater fra 17. marts til 12. april, og forestillingen er allerede helt udsolgt.