Der er gang i sandstormen mellem Bindslev og Sinda. Foto: Steven Vikkelsø

Vildt vejr: Der er sandstorm flere steder i Vendsyssel

Der blæser en vældig vind - men det er ikke fra vest, derimod fra øst, og det kan mærkes og ses især i Vendsyssel, hvor sigtbarheden flere steder er lav.

Mange har sikkert fået sand eller støv i øjnene eller munden på cykelturen i dag, og har man kørt rundt i bil ude på landet, kan man meget vel have kørt gennem deciderede støvstorme.

Det blæser nemlig, og der er sand og støv i luften - og ifølge TV2 Vejret er der vindstød på 44 knob eller 22,6 meter per sekund, og det er den primære forklaring på støvstormen. 22,6 meter per sekund svarer til stormende kuling.

Flere steder meldes der om scener, man mest af alt forbinder med langt tørrere og varmere steder end Danmark.

Observationer og tørkeindeks tyder på, at store dele af landet er ramt, meddeler TV2 Vejret. 

TV 2 Vejrets meteorolog Sebastian Pelt er i Jyderup på Sjælland, og han fortæller, at sigtbarheden her til tider er under 500 meter og vindstødene er oppe på 22 meter per sekund.

Vurderet ud fra DMI's tørkeindeks, som viser graden af tørke i Danmark, og målinger af vindstød, er det sandsynligt, at store dele af Danmark kan være ramt af sand- og støvstorme.

En jævn til hård vind blæser hen over os, og inde over land er der kraftige vindstød i dagtimerne. Mange steder er vindstødene af hård til stormende kuling, men over Sjælland kan de nærme sig stormstyrke.

Jordoverfladen er knastør på grund af tørken, og vinden er kraftig nok til at hvirvle store mængder støv op i luften.