LIGE NU:

Vindmøllerne ved Børglum: Brønderslev Kommune gør indsigelse

Projektet, der handler om udskiftning af otte vindmøller på Hjortnæs ved Børglum Kloster, møder nu modstand fra nabokommunen.

Borgere i massevis i Hjørring Kommune og i særdeleshed de borgere, der bor omkring Børglum Kloster, har længe kæmpet i mod Hjørring Kommunes udskiftningsprojekt.

Kommunen vil udskifte otte 69 meter høje vindmøller på Hjortnæs ved Børglum med otte nye, der til gengæld er 150 meter høje. 

quote Når det er en kommuneindsigelse, så repræsenterer den jo typisk rigtig mange borgere, og derfor stor modstand.

Søren Smalbro (V), Formand, Teknik- og Miljøudvalget, Hjørring Kommune

Og nu får de protesterende borgere opbakning fra Brønderslev Kommune, der har valgt at gøre indsigelse mod projektet. Området omkring Børglum ligger nemlig lige på grænsen mellem Brønderslev og Hjørring Kommune. 

- Vi vil gerne have vindmøllerne ude i engarealerne, og derfor har vi stemt nej til dette projekt, fordi vi synes, det kommer for tæt på de folk, der bor i Stenum, fortæller borgmester i Brønderselv Kommune, Mikael Klitgaard (V).

Af indsigelsen fremgår det blandt andet, at:

"De nuværende 8 møller på 69 m påvirker visuelt miljøet for borgerne i Stenum og omegn. En udskiftning med samme antal møller på 150 m vil udgøre en yderligere stor visuel belastning af området desuagtet, at møllerne afstandsmæssigt overholder afstandsgrænserne.​​​​" 

Forvaltningen i Brønderslev Kommune kunne ellers ikke finde lov- eller planmæssige årsager til at stemme nej til projektet. 

- Det er rent ud fra hvad, vi synes. Det er derfor, det er så vigtigt at være med i kommunalpolitik. Så kan vi påvirke tingene, fortæller Mikael Klitgaard. 

I praksis betyder det, at Brønderslev Kommune nu har sendt et hensigtsbrev til forvaltningen i Hjørring Kommune, om at de vil gøre indsigelse. 

Indsigelsen er vigtig

Hjørring Kommune har modtaget mange indsigelser og flere tusinde underskrifter mod projektet. At det nu er nabokommunen, der melder sig koret af modstandere gør indtryk. 

- I princippet betyder Brønderslev Kommunes indsigelse ikke mere end andre borgeres. Men når det er en kommuneindsigelse, så repræsenterer den jo typisk rigtig mange borgere, og derfor stor modstand eller opbakning, fortæller formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune, Søren Smalbro (V). 

Den såkaldte for-offentlighed er netop forbi i den forudgående fase for projektet. Nu skal Hjørring Kommune gør op med sig selv, om de vil sende projektet videre i offentlig høring. 

- Vi forventer, at få det på vores møde til teknikudvalget primo maj. Så nu skal vi grave os ned i de indsigelser og gode forslag om alternativer, vi har fået, fortæller Søren Smalbro, der ikke tør spå om projektets fremtid.

- Ind til vi har kigget på alle indsigelserne, så ville det være forkert af mig at sige noget som helst. Men jeg synes stadig, at det er et godt projekt selvom der er mange meninger om det, fortæller Søren Smalbro.