LIGE NU:

Fiskeristyrelsen vil ikke forholde sig kystfiskeres kritik

Fiskeristyrelsen kom i dag med deres redegørelse i striden mellem en kystfisker fra Thorupstrand og en hollandsk bomtrawler. De vil ikke forholde sig til kystfiskeres kritik.

Fiskeskipper Jonny Olsen blev ikke just i godt humør, da han læste fiskeristyrelsen redegørelse om hans konflikt med en hollandsk bomtrawler.

- Jeg synes det er til grin, der ikke bliver gjort mere ud af det, siger Jonny Olsen.

Fiskeristyrelsen konkluderer, at der ikke er brudt nogen lovgivning på fiskeriområdet, da det hollandske skib UK5 Vantage mandag trak sine bomtrawl 700 meter fra kystfiskeren garn. Fiskeristyrelsen vil ikke forholde sig til det faktum, at hverken den nordjyske fiskeskipper eller de danske myndigheder kunne komme i kontakt med den hollandske bomtrawler for at advarer ham.

- Det er typisk fiskerikontrollen og den danske stat. Det er nemt at sidde inde på Christiansborg og sige, vi gør hvad vi kan. Det er bare sjovt nok vi ser ikke noget, siger Jonny Olsen.

TV2 Nord har fredag forsøgt at få fiskeristyrelsen til at forholde sig de nordjyske kystfiskeres væsentligste kritikpunkt. At hollænderen ikke var kontaktbar. Alle erhvervsfartøjer i dansk farvand er forpligtet til at holde uafbrudt lyttevagt og være i stand til at modtage nød og sikkerhedskommunikation. Det gælder også den hollandske bomtrawler UK5 Vantage. Men Kommunikation til søs hører ikke under fiskeristyrelsen, og styrelsen kender derfor ikke lovgivningen på området. Derfor gør de umiddelbart ikke mere ved sagen.

Regler for kommunikation til søs hører under søfartsstyrelsen, og de gør først noget, hvis de får en anmeldelse. Folketingskandidat for Dansk Folkeparti Erik Høgh Sørensen er rystet over, fiskeristyrelsen lader den hollandske bomtrawler slippe.

- Jeg synes, at det er alvorligt, fordi det er jo bare et tilfælde ud af mange. I nogle tilfælde, der slukker de faktisk også for deres satellitsignaler, og det betyder, at de egentlig er en slags spøgelsesbilister på havet, og de udviser stort set ikke hensyn til danske fiskere, siger Erik Høgh-Sørensen.

- Det er åbenbart lovligt at lege røver og soldater på havet. Der kan ikke gøres noget ved det. Det kan jo ikke være rimeligt, siger Jonny Olsen.

Dansk Folkepartis Erik Høgh Sørensen har klaget til Folketingets Ombudsmand over grov pligtforsømmelse inden for kontrollen af fiskeri i dansk farvand.