LIGE NU:

Hvem tager skraldet? Gode tips og tricks til affaldssortering

Hvordan bliver vi bedre til at sortere vores affald? Det spørgsmål giver sorteringsrådgiver Lene Høg fra AVV i Hjørring gode og konkrete råd på her i artiklen.

617 kilo affald. Så meget affald smider hver dansker i gennemsnit væk hvert år.

Vores hverdag er gennemsyret af en "Brug og smid væk-kultur", mener sorteringsrådgiver Lene Høg fra Affaldsselskabet Vendsyssel Vest. Kulturen påvirker naturen og miljøet negativt.

- Det vigtige ved at få genanvendt noget mere, fremfor at brænde det, det er jo, at der ligger nogle gode ressourcer i affaldet. Og det er jo ressourcer, som vi ellers skal ud og skabe på anden vis. Papir for eksempel, det skal vi ud og lave fra nyt, hvis ikke vi genanvender det materiale, som vi allerede har, siger Lene Høg fra AVV i Hjørring.

Familien Nielsen & Johansen fra Hjørring har sagt ja til at deltage i et eksperiment, der betyder, at familen i fire uger ikke må skabe et eneste stykke restaffald. De medvirker i TV2 Nords nye programserie "Hvem tager skraldet?".

Hvad er restaffald

Lene Høg viser eksempler på, hvordan man sorterer affaldet.

- Generelt skal affaldet ikke være pinligt rent, og man skal ikke bruge mange ressourcer på at stå og gøre det rent, fortæller Lene Høg.

Du kan finde det første program af 'Hvem tager skraldet?' her.

 

Igennem de fire uger, som eksterimentet varer, får familien besøg af en række eksperter, der kommer med gode råd til en mere bæredygtig hverdag. 

Sorteringsrådgiver Lene Høg har flere metoder til, hvordan man kan opdele og sortere sit affald allerede, inden det forlader køkkenet. 

 

I Hjørring Kommune er der fra 1. oktober 2018 indført nye skraldespande, der skal gøre det lettere for borgerne at sortere. Fra 1. december bliver det også kutyme i Brønderslev Kommune. Målet er, at få genanvendt mere af det affald, som borgerne har hjemme i husholdningerne.

I dag genanvendes cirka 35 procent af affaldet, men AVV håber at hæve niveauet til 50 procent inden 2022.

- Vi begynder at indsamle papir, plast og metal hjemme ved husstandene. Og i Hjørring Kommune tager man yderligere der skidt, hvor man begynder at indsamle madaffald hjemme ved borgere. Det har den fordel, at vi får øget mængden af affald til genanvendelse, og for borgerne bliver det også lettere, at man ikke længere skal køre så meget affald på genbrugspladsen, siger Lene Høg.

 

Du kan følge familien Nielsen & Johansen fra Hjørring i programmerne 'Hvem tager skraldet', der sendes om tirsdagen på TV2 Nord Salto, tv2nord.dk og i TV2 Nords app.

20210412-181351-L-1920x1279we

play De stikker og stikker: 75 procent af alle nordjyder er vaccineret

strejke 1

play 53 sygeplejersker skal undværes i Brønderslev: - Det er tæt på den samlede flok

hul (1)

play Charlottes hus har hul i muren: Nu vil kommune genhuse hende

310721 Vildsundbroen

play Broklap faldt ned: Nu er fejlen fundet

20210412-181351-L-1920x1279we

play De stikker og stikker: 75 procent af alle nordjyder er vaccineret

strejke 1

play 53 sygeplejersker skal undværes i Brønderslev: - Det er tæt på den samlede flok

Til forsiden

Til forsiden