Politiet advarer mod selvtægt: - Lad være med selv at overmande en indbrudstyv
Foto: Henning Bagger / Scanpix
Lad være med selv at forsøge at overmande en indbrudstyv. Sådan lyder et af flere råd, Nordjyllands Politi mandag aften delte ud af i en video på Facebook.
Det ligger som et rent urinstinkt i os: Hvis nogen bryder ind på vores enemærker og truer os på vores sikkerhed, går vi til angreb. Og med de mange indbrud, der er sket de seneste måneder, særligt i Vendsyssel, kan flere måske have følt trang til at reagere.
Men må man det? Må man selv kaste sig over en indbrudstyv, der pludselig står i ens hjem, eller hvordan skal man forholde sig?
- Det er et svært spørgsmål, siger Sune Myrup, politikommissær i central efterforskning ved Nordjyllands Politi, i en Facebookvideo fra netop Nordjyllands Politi mandag aften.
Videoen giver tips og tricks til at forebygge de indbrud, der lige nu rammer landsdelen hårdt. Og her svarer i alt tre betjente også på konkrete spørgsmål fra bekymrede borgere.
- Som udgangspunkt vil jeg sige, at man skal ringe til politiet på telefon 112, så snart man har nogle indbrudstyve i sit hjem. Vi vil ikke gå direkte ud og anbefale, at man overmander og tilbageholder indbrudstyve, for der kan være tale om desperate folk, som måske tyer til vold. Det skal være velovervejet, hvis man vælger at skride til en såkaldt civil anholdelse, uddyber Sune Myrup.
Han kan dog godt forstå, hvorfor nogle alligevel vælger at gøre det.
- Vi er godt klar over, at folk oplever det som et voldsomt overgreb, at der pludselig står nogle i deres hjem, og så får man en trang til at handle på det. Men vi vil ikke anbefale, at man selv begynder at bruge magtanvendelse. Det er politiets opgave. Så ring 112, så sender vi en patrulje, siger politikommissæren.
Videoovervågning kan hjælpe
Vil man undgå indbrud eller gøre det lettere for Nordjyllands Politi at efterforske et indbrud, efter det er sket, kan videoovervågning måske være en løsning.
- Videoovervågning kan være et rigtig godt supplement til vores efterforskning, hvis man ellers sørger for at overholde lovgivningen og ikke filme ud over offentlige gader og stræder. Men at filme inde i sit hjem kan være rigtig godt, når vi skal stampe en efterforskning op, siger Sune Myrup.
Fordelen ved overvågningsbilleder er, at betjentene i kredsen ret hurtigt vil kunne se, om tyven er én, de kender i forvejen. Der skal ikke mere til end en gangart fanget på kamera eller højde og drøjde på indbrudstyven.
- Vælger man at etablere videoovervågning, skal man sørge for, at det er ordentlig kvalitet, så det kan bruges til noget. Hvis ikke man selv kan se, hvem man er på videoovervågningen, kan vi heller ikke, siger politikommissæren.
Og vigtigst af alt: Har man videomateriale med en indbrudstyv, skal det gives til politiet. Det skal ikke deles på de sociale medier.