muted

WEBDOK:

BRANDEN DER ÆNDREDE ALT

Historien om Svinkløv Badehotel fortalt af øjenvidner, ansatte, lokale og ejerne. Artiklen er sammensat på baggrund af artikler, beretninger og interviews fra lokale, regionale og landsdækkende medier.

Klokken er 00:30.  Det er natten til 26. september 2016. Industritørretumbleren brummer lystigt i kælderrummet bag køkkenet på Svinkløv Badehotel. På etagerne ovenover sover 48 gæster uden at vide, at denne nat for altid vil stå mejslet ind i deres hukommelse.

Udenfor er der lummert og inde på værelserne under Danmarks største træbygnings sorte tagpap er der stegende hedt. Trine Nielsen og hendes mand sover uroligt i varmen. To etager under dem springer der gnister fra tørretumblerens overophedede varmelegeme og viskestykkerne i tromlen antændes.

Først ulmer det og på få minutter bryder røgen og flammerne ud gennem tumblerens luftindsugning og kælderrummet fyldes med røg. På førstesalen vågner Trine Nielsen af varmen og åbner vinduet for at lukke den friske luft ind. Hendes mand opdager med det samme den syrlige lugt af røg.

Samtidig modtager forpagter og kok Kenneth Toft Hansen en SMS på sin mobiltelefon. Sammen med sin hustru Louise bor han blot få hundrede meter fra badehotellet. Tekstbeskeden er en "sabotagealarm" fra alarmsystemet på hotellet. Alarmen kommer ifølge beskeden fra en pumpe i kælderen. Parret tager tøj på og sætter kurs mod hotellet.

Flammerne har nu taget fat i kælderrummets inventar og røgen trænger ud i kælderen og op gennem bygningen. Trine Nielsen og manden går ud på værelsesgangen på første sal. I samme sekund forsvinder lyset overalt på hotellet. Strømmen er gået og alt ligger hen i mørke. En engelsktalende kvinde råber "fire, fire" og parret skynder sig ud og ned af brandtrappen i gavlen af bygningen. Flere gæster er vågnet ved larmen og folk skynder sig forvirrede og nervøse ud. Mange er i undertøj eller badekåber og på forsiden af bygningen kan de se røgen vælte ud fra kælderen og flammer bag nogle af ruderne.

Kenneth og Louise Toft Hansen ankommer og kan med det samme se, at alarmen fra pumpen i kælderen i virkeligheden handler om noget helt andet. Begge tænker i første omgang, at branden ikke ser problematisk ud. Louise husker efterfølgende, at hun tænker, at det nok kan klares med lidt maling, når de har fået slukket flammerne. Kenneth og en gæst går igang med at slukke ilden med en skumslukker og de fleste af de tilstedeværende regner med, at de inden længe vil være tilbage på værelserne igen. Kenneth Toft Hansen kommer i tanke om en kvinde, der er indlogeret i et kælderværelse. Han sparker ruden til hendes værelse ind og får reddet kvinden og hendes hund ud af bygningen, mens flammerne tager til.

Klokken er 00:47 da telefonen ringer hos Alarmcentralen i Aarhus. Det er Trine Nielsen, som ringer. Alarmopkaldet bliver et af de mest omdiskuterede i nyere tid og skal senere vise sig at få konsekvenser for måden, alarmoperatørerne håndterer opkald på fremadrettet.

Trine Nielsen kender nemlig ikke adressen på hotellet og beder derfor alarmoperatøren om at Google "Svinkløv Badehotel". Den tydeligt irriterede operatør gør det klart for Trine, at man skal vide, hvor man er, når man ringer og anmelder en brand. Samtidig anmelder også forpagter Louise Toft Hansen branden til Alarmcentralen De alarmerer Beredskab Jammerbugt i Fjerritslev, hvor brandfolkenes bippere højlydt fortæller de frivillige brandmænd, at de skal skynde sig ned på brandstationen.

Læs det omdiskuterede alarmopkald her:

Der går 14 minutter og 54 sekunder inden første brandbil er fremme. To minutter efter ankommer indsatsleder Ole Leonhard. Gennem forruden på hans lynhurtige firehjulstrukne indsatslederbil kan han se, at det brænder i kælderen og at røgen omslutter en del af bygningen. Han indsætter røgdykkere og vurderer, at brandfolkene har en gode muligheder for at redde bygningen. Kort tid efter bryder flammerne gennem etageadskillelsen og trækker ud i stueetagen. Ole Leonhard tilkalder forstærkninger fra brandvæsenerne i Brovst og Løgstør og indsætter nu sine røgdykkere i stueetagen, hvor ilden spreder sig hastigt. Gulvbrædderne i badehotellet har fået utallige lag fernis gennem årene og de hule vægge er fyldt med årtiers støv, der antændes som var det rent krudt. 31 minutter efter indsatslederens ankomst styrter stueetagens gulv ned i kælderen og flammerne har nået tagkonstruktionen. Ole Leonhards brandmænd må forlade bygningen, mens brændende loftsplader regner ned over dem.

muted

Kenneth og Louise

quote Kenneth vil det her sted og jeg vil ham. Så det er jo enkelt.

Louise Toft Hansen

Louise Toft Hansen er selvlært tv-tilrettelægger og københavner. I over 30 år har hun været en del af storbyens pulserende liv og arbejdet på en lang række tv-programmer. Hun er rap i replikken, hænger ud med dynamiske tv-folk med spidse sko og moderigtige briller. Der er fart på i hverdagen. Hendes seneste opgave er at finde kokke til et tv-program på TV2 og hun skal blandt andet "caste" (Prøvefilme, Red.) den nordjyske kok Kenneth Toft Hansen. Louise har på det tidspunkt en fast kæreste. 

Kenneth er allerede en anerkendt kok i kulinariske kredse i Danmark og har vundet flere titler. Blandt andet bliver han Årets Kok i 2009. Han er køkkenchef på Svinkløv Badehotel i Slettestrand i Nordjylland. I Slettestrand er pulsen lav, nærmest ikkeeksisterende, og Kenneth er kendt som lidt af en nørd, der finder sine egne urter i morænelandskabet rundt om hotellet, når han kreerer sine enestående retter. Han er en stille og introvert type, som lige så ofte kigger væk, som han søger øjenkontakt. Kenneth er single. Der er præcis 259 km i fugleflugt mellem de to umage mennesker. 

Parret mødes på Århus Banegård en formiddag. Louise skal prøvefilme Kenneth til et tv-program, så hun træder ud af IC3-toget med en taske i den ene hånd og sit kamera i den anden. Kenneth kigger på københavneren og tænker stille "wow, hun er godt nok en flot pige".  Louise har tjekket Kenneth ud på nettet og som en del af researchen har hun set nogle videoer med ham på Youtube. Hun tænker, at han nok er en smule for nørdet til tv-programmet, men kokken giver et helt andet indtryk der på perronen. Han er høj og flot og "på". Helt anderledes udadvendt, end hun forestiller sig. 

Kenneth og Louise Toft Hansen
Kenneth og Louise Toft Hansen
Foto: Privatfoto

Kenneth deltager i det uofficielle verdensmesterskab for kokke Bocuse D'Or og vinder sølv. Louise følger kampen med sit kamera og parret tilbringer ti dage sammen på et slot i Frankrig i forbindelse med konkurrencen. De flirter,  men tilbage i Danmark vender de påny tilbage til hver sin ende af landet. Folk i deres omgangskreds har allerede på fornemmelsen, at parret har udviklet følelser for hinanden, men der skal gå en måned, før Kenneth tager til København og byder Louise på et glas vin. I tiden efter bliver det til mange ture til hovedstaden og mange glas vin og telefonregningen stiger betragteligt. Louise besøger Kenneth i Svinkløv flere gange og betages af det gamle badehotel og den ro og natur, som omgiver stedet. En dag efter masser af besøg og timevis af telefonsamtaler beslutter parret, at de vil kalde sig kærester. 

I 2016 overtager Kenneth Svinkløv Badehotel og Louise træffer sit livs største beslutning. Hun dropper tv-karrieren og flytter de 260 km nordvestpå til klitter, vestenvind og manden hun elsker. I tiden efter savner hun sit netværk og sine venner, men hun kan mærke at valget er rigtigt. "Kenneth vil det her og jeg vil Kenneth, så det er jo ret enkelt", som hun fortæller det til en af stamgæsterne. Louise overtager værtsrollen fra Lise Emborg, der i årevis har været indbegrebet af Svinkløv Badehotel. I forbindelse med overtagelsen bliver parret også gift. Brylluppet fejres på badehotellet som tilfører brylluppet en uforlignelig romantisk ramme.

Som tv-tilrettelægger er Louise vant til at tale med folk. Hun har i årevis levet af at formidle andres historier. Nu bruger hun den evne til at formidle badehotellets historie og sjæl til gæsterne og hendes naturlige nysgerrighed gør det let for hende at være oprigtigt interesseret i gæsterne og deres ophold i Svinkløv. Den hurtige københavner har fart på og vil i starten ændre en masse ting, men indser hurtigt, at badehotellet har sit eget tempo og sin særegne sjæl. Et badehotel kan ikke have digital værelsesbooking, når det rigtige er en mappe med papirer i receptionen, konstaterer hun.  Med håndskrevne blyantsnotater og streger. For sådan vil træbygningen have det. Lavpraktisk og effektivt. Umoderne og charmerende.

Traditionerne har dybe rødder og det mærker Kenneth også i køkkenet. På Svinkløv Badehotel serveres der fiskefilet, fiskefrikadeller, tarteletter og den verdensberømte valnøddelagkage. Sådan vil badehotellet have det og sådan ønsker gæsterne det. Kenneth står ikke i køkkenet hver dag, men når han gør er det ofte for at kreere nye retter. Dels til gourmetmenuen på hotellet og dels til de kokkekonkurrencer, der har cementeret hans navn, som en af Danmarks bedste kokke. Kenneth er ambitiøs og vil ikke bare lave Danmarks bedste badehotel. Han vil også vinde verdensmesterskabet for kokke. Hvad han ikke ved på det her tidspunkt er, at hele hans verden skal styrte i grus før han kan løfte pokalen som verdens bedste kok. 

muted

Ruinen

quote " En perle midt i naturen. Håber på, at det genopføres"

Statsminister Lars Løkke Rasmussen

Halvanden time efter alarmen står det klart for indsatsleder Ole Leonhard, at Svinkløv Badehotel vil brænde ned til grunden. Flammerne står ud af tagkonstruktionen og gulvene i stueetagen og på førstesalen er brændende styrtet ned i kælderen. Varmen er så kraftig, at en gigantisk jerndrager under gulvet til spisesalen ganske enkelt smelter og vrider sig. Brandslukningen foregår nu kun udefra og mens brandfolkene kæmper for at nedkøle en stor gasbeholder, som står bag en trævæg ved siden af hotellet, antænder strålevarmen klitbevoksningen 30 meter fra hotellet. Flagstangen bøjer og de udendørs terrassemøbler smelter på stedet. Forstenede står et værtspar og 48 gæster og ser deres tilværelse blive ændret for altid. 

 
 
Foto: Ander Ekstrøm

Det tager flere dage for brandvæsenet at nedkøle brandtomten nok til, at politiets teknikere kan undersøge brandstedet. Tekniske fund sammenholdt med data fra alarmsystemet leder dem hurtigt på sporet af tørretumbleren. Samtidig står danskere i kø for at overgå hinanden i beskrivelserne af tragediens omfang. "Vi har mistet en del af vore rødder", lyder det fra Jammerbugt Kommunes borgmester Mogens Gade og statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver på Facebook: "Godt alle slap ud, men hvor er det utrolig trist, at Svinkløv er brændt ned. En perle midt i naturen. Håber på, at det genopføres". En af de få, der ikke svinger den store følelsespensel, er den nordjyske entertainer Niels Hausgaard:  "Jeg vil ikke have det trukket ned over hovedet, at det er en stor tragedie og en katastrofe, fordi det er det ikke. Katastrofe det er det, der sker i Syrien. Og nu er der så brændt et gammelt træhus i Svinkløv", lyder det fra Hausgaard i de efterfølgende dages debat om brandens betydning. 

Niels Hausgaard: Vi er kolde i røven.

Én ting kan danskerne imidlertid blive enige om. Alarmoperatører skal behandle folk ordentligt, når de paniske ringer og anmelder en brand. Den Uafhængige Politiklagemyndighed går ind i sagen på eget initiativ og undersøger efterfølgende sagen om Trine Nielsens alarmopkald. Det sker kun ganske sjældent, at Politiklagemyndigheden selv tager initiativ til at efterforske den slags sager. Men dette tilfælde er altså så graverende, at det alligevel sker.
- Politiklagemyndigheden har efter en samlet vurdering fundet, at alarmoperatøren optrådte kritisabelt under alarmopkaldet, lyder det i afgørelsen. - Vi mener ikke, han har givet borgeren den service, som borgeren havde krav på, siger Kirsten Dyhrmann, der er direktør for myndigheden. Politiklagemyndigheden påpeger, at operatørens håndtering af opkaldet og måde at udtrykke sig på ikke lever op til forpligtelsen om at optræde høfligt og hensynsfuldt.

 
 
Foto: Anders Ekström

Høflig og hensynsfuld er derimod de mange henvendelser om hjælp til genopførelsen, der strømmer forpagterparret imøde. Sagen er bare mere kompliceret end som så. Svinkløv Badehotel ejes af en fond og ingen ved helt, om det kan lade sig gøre at genopføre badehotellet. Dernæst dukker der flere juridiske problemer op. Det nedbrændte hotel lå placeret i et område, der nu er fredet. Man kan med andre ord ikke nyopføre en bygning i området. Men kan man genopføre et nedbrændt hotel? Og skal det i givet fald stå på samme sokkel? Og være magen til det nedbrændte? Jo flere myndigheder og eksperter der spørges, jo flere meninger om sagen dukker der op. Mens fondens bestyrelse og forpagterne begynder at undersøge mulighederne, udvikler brandtomten sig til en turistattraktion. Tusindvis af danskere strømmer til for at se ruinen. Enkelte forsøger endda at tage et klenodie eller to med derfra og Hjemmeværnet må passe på brandtomten, indtil man har sikret sig, at alt af værdi er fjernet fra stedet flere dage efter branden. 

 
 
Foto: Anders Richardt Ekstöm

Mens forsikringsselskaber og myndigheder arbejder videre på at afslutte brandsagen fortsætter diskussionen om, hvorvidt badehotellet skulle have haft sprinkleranlæg og bedre alarmsystemer. Uvildige undersøgelser viser, at mange hoteller i Danmark er regulære brandfælder, fordi reglerne er skruet sammen sådan, at er et hotel først én gang godkendt, så gælder godkendelsen stadig, selvom reglerne for brandsikring i nye bygninger er blevet strammere siden godkendelsen. Og Svinkløv Badehotels brandsikring overholder kravene, som de så ud i rigtigt gamle dage, da hotellet blev godkendt. Forpagterparret og bestyrelsen bag hotellet afviser, at man kunne have installeret sprinklersystemer i det tidligere hotel. Danmarks største træhus, som hotellet var indtil branden, kunne ganske enkelt ikke have fremstået originalt, hvis der skulle rørføres i konstruktionen. Samtidig var træbygningen slet ikke konstrueret sådan, at man ville kunne skjule de mange meter vandrør i bygningens hulrum.

Brandsikring er blot en af forhindringerne for genopførelse af badehotellet. For hvordan laver man et nostalgisk gammelt badehotel med moderne sprinklere i lofterne? Og tør man overhovedet opføre så stor en bygning igen i træ? Et nyt hotel vil koste et trecifret millionbeløb. Den rygende ruinhob på stranden ved Slettestrand udløser efter lang tid en forsikringssum på 36 millioner kroner. Fonden bag badehotellet og forpagterparret mødes til krisemøde. 

muted

Badehotellet

quote "Stedet emmer af evig sommer og lange skygger på de gamle planker, hvis helt særlige patina er rundet af vind og vejr"

Adam Price

"Stedet emmer af evig sommer og lange skygger på de gamle planker, hvis helt særlige patina er rundet af vind og vejr og endeløse lag maling." 
Sådan beskrev tv-kokken Adam Price Svinkløv Badehotel i en madanmeldelse i Politiken tilbage i 2008.

Ser man på billederne fra det grandiose hotel, der strakte sig mellem sol, klitter og Vesterhavet fornemmer man, at der er noget om snakken. I slutningen af 1800-tallet skød badehoteller op på stribe langs de danske kyster. Især langs Øresund og den jyske vestkyst. Det handlede først og fremmest om helse og havbade - men også om at vise sig frem i elegante rammer. 

Den første ejer af Svinkløv Badehotel var dansk-amerikaneren Carl Brix Kronborg. Han voksede op i Hjortdal, blot få kilometer fra stedet, der senere skulle lægge grund til Svinkløv Badehotel. Han boede i USA, Canada og Frankrig, før han vendte tilbage til Danmark efter første verdenskrig. Her fik han ideen til badehotellet.

Svinkløv Badehotel i 1926
Svinkløv Badehotel i 1926
Foto: Arkivfoto: Historisk Samling Fjerritslev

Dengang var området øde. Kun en smal grusvej førte ned til hotellet gennem skoven og klitterne. Og klitvæsenet, der ejede grunden, var tungt at danse med. Men Carl Brix Kronborg fik sin vilje til sidst. Han fik dispensationer til at bygge badehotellet, som var blevet tegnet af den kongelige bygningsinspektør Ejnar Packness.

Den oprindelige bygning stod færdig i 1925 og var opført næsten udelukkende i træ. Dengang havde det ikke plads til flere end 14 gæster. Nogle af værelserne havde koldt vand og elektricitet fra en dieselgenerator. De fleste værelser var udstyret med natpotter. Hotellet fik hurtigt vokseværk og blev med tiden ombygget tre gange. I 1933 kom der et anneks til den oprindelige bygning, og i 1934 stod det badehotel, som vi kender i dag med 36 værelser, færdigt.

Svinkløv Badehotel i 1935
Svinkløv Badehotel i 1935
Foto: Arkivfoto: Historisk Samling Fjerritslev

Carl Brix Kronborg drev sit badehotel, til sin død i 1959. Hans hustru Ebba tog over efter hans død. Først i 1970 overlod hun familiens livsværk til det næste ejerpar, Else og Ebbe Sørensen. Det nye ejerpar kom langvejs fra og havde nye drømme med. Københavnerne ville lave et refugium. Men måske havde stedet sin egen vilje, der ikke sådan lod sig knægte? I hvert fald vedblev Svinkløv at være et badehotel - komplet med stamgæster og den med tiden legendariske valnøddelagkage, men også med tilføjelser som yoga, filosofi og en lidt sundere linje. 

Svinkløv Badehotel var Danmarks største træbygning
Svinkløv Badehotel var Danmarks største træbygning
Foto: Arkivfoto: Historisk Samling Fjerritslev

17 år senere overtog kunsthåndværkerparret Bilgram i 1987 stedet og tilførte det deres egne bidrag som kunst, musik og et opdateret køkken. Lise Emborg overtog badehotellet i 1994. I de 22 år, der fulgte, satte hun et stort personligt præg på stedet. Gæster oplevede hende som en vaskeægte værtinde af den slags, der gik rundt mellem bordene og talte med gæsterne om vind og vejr. Trods tidernes skiften kom der aldrig hverken fjernsyn eller højhastigheds-wifi på badehotellet. Her holdt man fast i, at stedet skulle emme af ro og en tid, hvor man kunne tage væk og synke ned i sig selv, få saltvand i håret og falde i søvn til havets brusen.

Valnøddelagkagen er stedets måske mest berømte servering. Men især de senere år er gastronomien kommet til at betyde mere. Lise Emborg fik Svinkløv på det gastronomiske danmarkskort. I 2009 ankom Kenneth Hansen til Lise Emborgs badehotel som køkkenchef. Da sæsonens sidste gæster tjekkede ud efter 2015-sæsonen, gjorde Lise Emborg det også. Hun overdrog stedet til en erhvervsdrivende fond med en bestyrelse, mens kokken Kenneth Hansen og hans daværende kæreste Louise fortsatte på stedet som forpagtere.

 

 

 

 

muted

Drømmen

quote Vi glæder os til at få vores lille barn tilbage

Kenneth Toft Hansen

De nye tegninger og illustrationer står en smule nonchelant tilbagelænede på en række opstillede stole. Stemningen er afslappet men alligevel spændt. Der er gået over et år, siden Svinkløv Badehotel brændte ned og indtil dette øjeblik har offentligheden kun kunnet gætte på, om det ville lykkes at genopføre det legendariske hotel. Den 15. december 2017 kommer svaret. 

Pressemøde om det nye badehotel
Pressemøde om det nye badehotel
Foto: TV2 Nord

- Vi glæder os til at få vores baby tilbage, siger kok Kenneth Toft Hansen forsigtigt til det indkaldte pressemøde i Utzon Center i Aalborg. Og dermed står det klart, at hotellet skal genopføres. Tegningerne og illustrationerne er lavet af arkitektfirmaet Praksis fra Svendborg, der er repræsenteret ved en synligt begejstret Mette Tony: 

- Det er fuldstændigt det samme, men kendere vil også sige, det er fuldstændigt forandret. Vi skal ikke lave en kopi. Vi skal genopføre et ikon. 

 

Pressemøde om det nye badehotel

 

Det nye Svinkløv Badehotel ligner ved første øjekast, men der er væsentlige forskelle. Hotellet får samme beliggenhed og form som det oprindelige fra 1925. Badehotellet får det samme antal værelser som det oprindelige, og samtidig gøres kælderetagen dobbelt så stor, så blandt andet køkkenområdet kan få en gevaldig opgradering. 

Det nye badehotel
Det nye badehotel
Foto: Praksis Arkitekter

- Svinkløv Badehotel kan blive genopført i klitfredningszonen, fordi Naturbeskyttelsesloven gør det muligt at dispensere blandet andet i tilfælde af brand. Derudover har vi fundet mulighed i loven til at kunne give dispensation til en mindre udvidelse. Den vil blive brugt til at opfylde de gældende regler om varmeisolering, handicapadgang og brandsikkerhed, så gæsterne kan indlogere sig i et hotel, der lever op til nutidige krav, fortæller områdechef i Kystdirektoratet, Hans Erik Cutoi-Toft.

Forpagterparret har brugt lang tid på at diskutere, hvordan den nye version af badehotellet skal se ud. Udefra ligner hotellet sig selv. En smuk, klassisk trækonstruktion bygget efter traditionelle håndværksmæssige traditioner. Indeni er konstruktionen imidlertid opdateret til de nutidige bygningskrav og brandsikringen er ført helt up to date. 
Alligevel vil badehotellet indvendigt emme af den fornemmelse, som det har givet sine gæster i næsten hundrede år. Fornemmelsen af Svinkløv ligger Louise og Kenneth Toft Hansen meget på sinde: 

- Som gæst vil man umiddelbart komme herop og tænke, at det er det gode gamle Svinkløv, vi har tilbage. Men man vil kunne se opdateringer gennemgående i huset, når man kommer tættere på. Vi vil gøre meget ud af lyset i rummene, af naturen udenfor, og vi vil også gøre meget ud af interiøet, som vil få en opdatering. Men det skal stadig være let og enkelt og emme af sommerhusstemning, en fin balance af nyt og gammelt, forklarer Louise Toft Hansen på pressemødet. 

Det nye badehotel
Det nye badehotel
Foto: Praksis Arkitekter

Hun og Kenneth har sammen med Praksis Arkitekter og bestyrelsen tænkt meget over, hvordan det nye Svinkløv Badehotel skulle se ud - både indvendig og udvendig.

- Vi fastholder antallet af værelser, som det var før. Men nu bliver det med bad og toilet på alle værelser. Det har været en svær beslutning at træffe. For var det i Svinkløvs ånd? Vi har brug meget tid på at tale om, hvad Svinkløv var for en størrelse, hvad der gjorde det særligt og specielt. De tanker har været inde over alle beslutninger, vi har truffet, og vi har talt længe om alle detaljer, for vi skal have det gamle Svinkløv med. Vi skal have skabt den følelse igen, siger hun og tilføjer:

- Det er en glædens dag i dag. 

Ambitionen til pressemødet er, at Svinkløv Badehotel skal være genopført i 2018. Hvad parret ikke ved er, at den plan ikke bliver til noget. 

muted

Rejsegilde

quote At se det blive til et sted, som igen skal danne ramme om rigtig mange sommerglæder – det er meget rørende

Lise Emborg

Pølserne er hjemmelavede af de bedste lokale råvarer. Pølsebrøddene er også lavet i hånden. Ja selv den sennep, der serveres, er hjemmelavet specielt til lejligheden. Verdens bedste kok vil ikke diske op med en tarvelig "stadionplatte" for håndværkerne. Det er blevet 2018. Året hvor hotellet skulle stå færdigt. Sommeren er varm i klitterne denne julidag,  men nu er der endelig rejsegilde. 

Hundredevis af gæster er kommet for at se den imponerende trækonstruktion, som er skudt op af fundamentet. Rigtigt træ med tapsamlinger som de har set ud i hundredevis af år. Håndværk i ordets egentlige betydning. Borgmesteren holder tale. Han taler floromvundent om ånden og rødderne og nævner, som altid, Jammerbugt Kommune i hver anden sætning. Bestyrelsesformanden er stolt og rørstrømsk. Men tre mennesker er mere rørte end de andre. Kenneth og Louise Toft Hansen har ventet på denne dag i to år. To benhårde år med udfordringer, sorger, glæder og hårdt arbejde. Og så er der Svinkløv Badehotels tidligere ejer Lise Emborg. I 22 år var hun Fru Svinkløv Badehotel. Hun stod bag udviklingen af det badehotel, som brændte bare et år efter, at hun gav stafetten videre til de unge forpagtere. Hun kigger sig om i den enorme konstruktion og hilser på de mange gæster, som hun har mødt år efter år. Mange på deres faste værelser, til nøddelagkagen og koppen med varm kaffe på terrassen mens solen gik ned i Vesterhavet. 

– Det har været et tomt, tomt sted at komme til. Ikke bare for mig, men også for gæster og personale. Men at se det komme op af jorden og rejse sig. At se det blive til et sted, som igen skal danne ramme om rigtig mange sommerglæder – det er meget rørende, fortæller hun til de mange pressefolk, der dækker rejsegildet.

Det var en historisk dag - for der blev taget et stort skridt på vejen til at få genopført det udbrændte Svinkløv Badehotel

Kenneth Toft Hansen og personalet serverer  gourmethotdogs og imens kan de se ud i badehotellets konstruktion og fornemme sjælen vende tilbage. På badehotellets hjemmeside beskriver forpagterne det sådan:

"Allerede nu er det tydeligt at mærke, hvordan de forskellige rum er ved at få deres egen nye personlighed, eksempelvis med de store bærende stolper af Douglas Gran i gul og lilla stue. Det åbne køkken i kælderen med lysindfald fra begge sider og højt til loftet er også ved at forme sig. Det kribler i fingrene på Kenneth og Henrik for at komme igang dernede! Hvis man stiller sig med lukkede øjne og “betragter” rummet, kan man næsten fornemme svage stemmer fra muntre kokke, der ræser rundt imellem hinanden og koger, steger og braiserer. I mellemtiden har vi fået en køkkenvogn herop, hvor Henrik eksperimenterer med nye retter og smagssammensætninger til næste års sæson".

Hundredevis af gæster var mødt op for at se den enorme trækonstruktion
Hundredevis af gæster var mødt op for at se den enorme trækonstruktion
Foto: Stefan Kjærsgaard

Mellem serveringen af pølser til de sultne håndværkere, der for hovedpartens vedkommende er lokale, anerkender Kenneth Toft Hansen, at nok er han og Louise genstand for megen virak denne julidag, men først og fremmest handler det om dem, som har lavet det hårde fysiske arbejde med at få konstruktionen op at stå. 

– Det er håndværkernes dag i dag. Vi har næsen godt i sporet med lokale kræfter, der bygger, og der bliver bygget ud fra et stærkt håndværksmæssigt øje. Stemningen kommer jo med alle vores gæster, men det er en god begyndelse, og det skylder vi vores håndværkere kæmpe tak for, siger han.

2016 var et rædselsår for Kenneth og Louise Toft Hansen. Deres plan om at gøre 2019 til det stik modsatte ser pludseligt realistisk ud. 

muted

Verdensmester

quote Det er et øjeblik jeg har ventet længe på og kæmpet hårdt for, så det er fantastisk at stå her nu

Kenneth Toft Hansen

Kenneth Toft Hansen bliver født i Silkeborg i 1982. Sine første erfaringer i et professionelt køkken får han som opvasker. Sidenhen opdager han kærligheden til de gode råvarer og forelsker sig i stemningen, dynamikken og samarbejdet i et køkken. 

37 år senere står han i Lyon i Frankrig. Hans mål er enkelt. Han vil være verdensmester. 2019 skal være året der for altid vil rette op på rædselsåret 2016. Han vil genåbne Svinkløv Badehotel og han vil være verdens bedste kok. Midlet er to  retter, der skal imponere det internationale dommerpanel. 

Kenneths verdensmesteranretning:

Kenneth Toft Hansen har fem timer og 35 minutter til at vise, at han er verdens bedste. Fem timer til at gøre tallerkenretten klar og yderligere en halv time til, at fadretten skal bedømmes. Den første ret er en fransk form-ret ’chartreuse’ med østers og muslinger og 50 procent grøntsager. Den anden ret, fadretten, er kalvekam med garniturer, som skal have et nationalt islæt. De to retter bliver serveret for dommerne med 10 minutters mellemrum.

Presset er næsten umenneskeligt. Ikke bare skal måneders træning toppe netop denne januardag. Oveni har Kenneth i halvandet år arbejdet intenst med genopbygningen af sit elskede badehotel i Svinkløv. Og som om det ikke allerede var pres nok, så føder hans hustru Louise parrets første barn, en dreng, en uge før mesterskabet. 

 
 
Foto: Marco Bertorello, AFP, Ritzau Scanpix

- Energien er god i teamet, og selvtilliden og ambitionerne er i top. Vi giver alt, hvad vi har i dag, siger Kenneth kort før startskuddet til konkurrencen går. 

Sammen med sit hold har han trænet hver eneste lille detalje hundredevis af gange. Anretningen af retterne sker med milimeters præcision, temperering af kød og saucer foregår med én grads afvigelse og der er kælet for hver eneste persillestængel. Kenneth Toft Hansen og hans commis - det franske ord for assistent - Christian Wellendorf har trænet i et specialindrettet køkken på Hotel- og Restaurantskolen i Valby til en lydoptagelse fra sidste konkurrence for fuld drøn. De to skal være i stand til at arbejde uden at tale sammen, for larmen i konkurrencehallen er øredøvende med 44 tv-hold og en broget flok nationaliteter af fans, som hver har medbragt eget orkester - englænderne har et brassband med i Lyon. I løbet af de fem timer og 35 minutter har de to kokke et halvt hundrede deadlines for de forskellige processer.

 
 
Foto: Marco Bertorello, AFP, Ritzau Scanpix

Konkurrencen er uhyggelig hård. Kenneth Toft Hansen er oppe mod den absolutte verdenselite i kokkekonkurrencen, der transmitteres direkte til tv-seere i hele verden. Kenneth har prøvet det før. I 2015 deltog han også som repræsentant for Danmark. Der blev han nummer seks og forelskede sig i sin kone Louise. Hans assistent Christian Wellendorf, blev ved de europæiske mesterskaber i juni 2018 blev kåret som bedste commis.

- Vi er så heldige at have Christian i teamet, som gør det helt fantastisk. Han er sådan en ice man, om man vil, så det gør et stærkt hold, siger Kenneth Toft-Hansen.

 

 

Ved EM fik teamet bronze få point efter Sverige, som fik sølv. Norge vandt guld. De skandinaviske lande er også blandt hovedkonkurrenterne i finalen her et år efter. Konkurrencen handler ikke bare om mad og prestige. Den handler også om penge. Det danske Bocuse D'Or hold har et budget på fire millioner kroner til to år. Den amerikanske kok Matthew Kirkley og hans hold har 35 millioner kroner at arbejde med, og favoritterne fra Norge får et sted midt imellem fra sponsorer som Tine - Norges svar på Arla - lakseindustrien og andre fødevarevirksomheder, som kan se en fordel i at få kåret en nordmand som verdens bedste kok. Bocuse d'Or er nok verdens mest gennemsponsorerede konkurrence og setuppet er uden sidestykke. 

Kenneth Toft Hansens retter skal serveres på specialdesignede sølvfade, som er udlånt af Saxo Bank-stifter Lars Seier. Han er sponsor for Bocuse d'Or og plejer at købe de dyre sølvfade, som er specialfremstillet af en sølvsmed, efter selve konkurrencen, så han har nu tre af slagsen og i øvrigt låner han dem ud til kandidaternes træning. 

Verdensmesterskabet følges af tilrejsende fans fra hele verden. Også Danmark. 
Verdensmesterskabet følges af tilrejsende fans fra hele verden. Også Danmark. 
Foto: Marco Bertorello, AFP, Ritzau Scanpix

Ganske som forventet ender de skandinaviske lande med at udgøre toppen til mesterskabet. Bronzen går til Norge, sølvet til Sverige og Kenneth Toft Hansen henter guldet hjem til Danmark. Det er anden gang i historien, at Danmark vinder guld. Det er også det første af Kenneths to mål for 2019. Nu mangler han bare at få genåbnet sit elskede badehotel. 

Kenneth Toft-Hansen viser i Bocuse d'Or trofæet frem.
Kenneth Toft-Hansen viser i Bocuse d'Or trofæet frem.
Foto: Jesper Christiansen

- Det er et øjeblik jeg har ventet længe på og kæmpet hårdt for, så det er fantastisk at stå her nu. Jeg har arbejdet intensivt siden september sidste år, og jeg følte dagen igennem i køkkenet en sikkerhed om at jeg ville lykkedes med alle detaljer. Det gjorde vi. Vi ramte et godt niveau, og der var ingen overraskelser. At det hele klappede i køkkenet, skyldes ikke mindst min fantastiske assistent Christian Wellendorf. Han fik fuldt fortjent prisen som bedste ’commis’! Han har givet det alt, han har i sig, og har evnen til bevare roen under det store pres, siger en lykkelig Kenneth Toft-Hansen da præmieoverrækkelsen er overstået. 

Kærligheden sejrer altid

Ofte siger man spøgende, at "kan et parforhold klare en tur i IKEA, så kan man klare det meste". Den 1. Maj 2019 møder vi et ungt par, som i de sidste tre år har testet deres forhold helt ud i det ekstreme. Kenneth og Louise Toft Hansen har på kort tid gennemlevet flere op- og nedture, end de fleste når på et helt liv. Deres badehotel brændte ned til grunden, ingen vidste om det kunne genskabes, de er blevet forældre, Kenneth kæmpede sig til titlen som verdens bedste kok og samtidig med det hele, har de været byggeledere på et enormt projekt, der skal genskabe et ikon i den danske hotel- og restaurationsbranche. Parrets kamp får en tur i IKEA til at minde om et stressfrit luksusophold på Maldiverne. 

Som det står der med få dage til åbningen, ligner det sig selv. Ganske som parret håbede. Det grå, hvide og sorte badehotel i klitterne. Indeni kan man fornemme historien og sjælen fra fordums tid. De synlige træbjælker og sprossevinduerne er her stadig. Vinduerne er blevet større og flere, så man bedre kan se havet og klitterne. Der er ikke træk på værelserne mere, når det blæser. Nu er der også toilet og bad. Til gengæld ligner værelserne sig selv med lakerede plankegulve og små dekorative  detaljer. Hampereb, fletkurve  og sten fra lokalområdet hænger på knager og de ru løbere på gangen er her stadig. I spisestuerne hænger gardiner i de velkendte gule og blå farver. I receptionen er den gamle håndskrevne bookingbog dog skiftet ud med en computer og et digitalt system, selvom både Louise og de ansatte godt kunne lide den håndskrevne oversigt over gæster og værelser.

Selvom alt tydeligvis er nyt, er det alligevel gammelt. Velkendt. Kenneth og Louise Toft Hansen ligger vandret i denne sidste uge inden åbningen. Alligevel finder de til sidst tid til et par hurtige portrætfotos foran deres nye, gamle badehotel. De smiler til fotografen. De er trætte og lykkelige. Måske kan man ane en enkelt ny rynke i de glade ansigter. De er blevet ældre, mens hotellet er blevet yngre. 

Svinkløv Badehotel genåbnede den 10. maj 2019 for offentligheden. Inden da kan du komme på besøg på det nye badehotel i programmet Svinkløv Badehotel 2.0, som du kan se herunder.