Charlottes datter fik frataget bevilling: - Jeg har svært ved at se, hvordan man kan spille med folks liv
Foto: Jonathan Kjær Troelsen / TV2 Nord
Det har vakt utilfredshed hos flere diabetikere i Jammerbugt Kommune, at leverandøren til diabetes-produkter er udskiftet - heriblandt en familie fra Kaas.
Opdateret fredag 9. august med skriftligt svar fra Jammerbugt Kommune...
16-årige Signe Lee Hjortlund har haft diabetes i omkring 3,5 år. Hun skal til at starte på gymnasiet, og hun har vænnet sig til at have blodsukker og insulin som en del af hverdagen.
Men hun er godt træt af, at Jammerbugt Kommunes leverandør af diabetes-produkter blev skiftet i slutningen af 2023. Med den nye leverandør, OneMed, giver Jammerbugt Kommune nemlig ikke mulighed for at få de samme hjælpemidler som tidligere.
Det er blandt andet et mindre udvalg af nåle, plastre og de såkaldte teststrimler, der er med til at måle blodsukkeret, som ikke kan fås i samme grad.
- Jeg kunne godt lide det, som det var før. Jeg kunne bestille en masse tape og plastre, så det ikke faldt af, fordi det døjede jeg også meget med, siger Signe Lee Hjortlund og peger på overarmen, hvor der sidder en sensor, der måler blodsukkerniveauet.
Flere i samme problemer
Det er kommunerne, som skal bevilge diabetes-produkter til deres borgere, og dertil kommer sundhedsvæsenet med deres anbefalinger til, hvad patienten skal have.
TV2 Nord har været i kontakt med flere diabetes-patienter i Jammerbugt Kommune, som fortæller, at de ikke kan få kommunens bevilling på det udstyr, som sundhedsvæsenet ellers anbefaler.
- Jeg kan ikke forstå, det skal være så besværligt, siger Charlotte Lee Christiansen, der er mor til Signe, og som har klaget til kommunen.
Diabetesforeningen genkender samtidig et landsdækkende billede af, at deres medlemmer ofte har problemer med at få bevilget det udstyr, som sundhedsvæsenet anbefaler.
Se hele indslaget herunder:
Udstyr mangler
Den kommende gymnasieelev fra Kaas har en elektronisk pumpe på sig, som hele tiden overvåger blodsukker-niveauet og tilfører insulin i de rette mængder. Og så længe den virker, er alt godt. Men den kan være i udu.
- Og det har vi haft problemer med før, siger hun.
Hvis pumpen går i stykker, øger det Signes chance for syreforgiftning, som i slemme tilfælde kan føre til bevidstløshed.
Og inden leverandørskiftet havde Signe fået bevilget et måleudstyr, så folk tæt på hende kunne tage en blodprøve i fingeren for at måle keton-niveauet. Et niveau, som viser hvor akut en situation, der er tale om. Men siden leverandørskiftet er bevillingen på det måleudstyr stoppet, og i stedet er det en urinprøve, der skal tages for at bestemme keton-niveauet.
- Problemet er jo, at hvis Signe bliver bevidstløs, så kan jeg ikke bede hende om at vente med at besvime, før jeg får taget en kop urin, siger Charlotte Lee Christiansen.
HER ER KOMMUNENS SKRIFTLIGE SVAR
Jammerbugt Kommune er bekendt med, at nogle borgere, som har bevilling på diabeteshjælpemidler, er utilfredse med skiftet i de bevilgede hjælpemidler. Det fremgår dog af indslaget, at der er tale om en kritik af leverandøren af diabetesudstyr, og det er ikke rimeligt.
Kommunens leverandør har leveret det hjælpemiddel, som kommunen har bevilget, og det har leverandøren ikke indflydelse på. Det er ikke ensbetydende med, at leverandøren ikke kan eller vil levere andre diabeteshjælpemidler, men derimod at leverandøren er tro mod vores gensidige kontrakt og kommunens bevillingsafgørelser.
Det er naturligvis beklageligt, at nogle borgere er utilfredse med de nye bevillinger, hvilket ikke har været kommunens hensigt. Men kommunen følger blot den lovgivning, som findes på området, hvilket kommunen både forventes og er forpligtiget til at leve op til.
Det kan oplyses, at lægens anvisninger altid følges i forhold til om keton, som nævnes i indslaget, skal måles i blodet eller i urinen. Denne del af afgørelsen baseres således på den lægefaglige vurdering, som kommunen har modtaget fra borgers egen læge eller fra sygehuset. På baggrund af sagens samlede oplysninger foretager kommunen et individuelt et skøn for, hvilket hjælpemiddel der er det bedst egnede og billigste i den konkrete sag.
Kommunen yder i forbindelse med kommunens afgørelser om hjælpemidler vejledning om retten til frit valg. Frit valg giver borgerne mulighed for selv at vælge et andet hjælpemiddel eller en anden leverandør end kommunen har truffet afgørelse om, mod at borger selv afholder udgiften til en eventuel difference mellem det bevilgede og det produkt, som borgeren ønsker. Frit valg er en ret, som borgerne har og kan benytte sig af, hvis de ønsker dette. Det er står således borgerne frit at vælge det, som de gerne vil, herunder leverandør og produkt. Det har kommunen ikke indflydelse på.
Slutteligt vil Jammerbugt Kommune til indslaget tilføje, at vores leverandør i alle tilfælde, hvor borger har rettet henvendelse om fejl, har udlånt nyt apparat til borgerne og gennemført kontrol og fejlsøgning af det udleverede apparat. Borgerne i Jammerbugt Kommune kan derfor være sikre på, at de også fremadrettet har et diabeteshjælpemiddel, som fungerer.
Lige nu har familien ikke mulighed for at måle Signes keton-niveau, og hvis niveauet stiger til et for højt niveau, vil det kræve indlæggelse.
- Jeg har svært ved at se, hvordan man kan spille med folks liv, siger Charlotte Lee Christiansen.
Hvis det stod til Signe Lee Hjortlund, så ville hun ønske, at den gamle bevilling ville fortsætte.
- Man vil bare gerne have noget medicin, der fungerer for en, siger hun.