Daniel Rom Kristiansen med en vragrest fra det tyske jagerfly, han og hans far fandt begravet fem meter under jorden. Foto: Per Frank Paulsen

Vragdele fra det tyske jagerfly, der blev fundet af en gårdejer fra Birkelse. Foto: Per Frank Paulsen

Vragdele fra det tyske fly, der blev fundet af en gårdejer fra Birkelse. Foto: Per Frank Paulsen

Der skulle graves dybt for at finde det tyske flyvrag på en mark ved Birkelse. Foto: Britt Rom Kristiansen (privatfoto)

1 af 4

Daniel er vild med anden verdenskrig: Fandt flyvrag på marken

Daniel Rom Kristiansen fra Birkelse er mere end almindeligt meget interesseret i anden verdenskrig, og derfor var det lidt af et scoop for den 14-årige at finde et flyvrag på familiens marker.

 - Det er et Messerschmidt BF 109, som tyskerne brugte meget. Det var deres hovedfly dengang, fortæller Daniel Rom Kristiansen om det vragstykke, han holder frem.

Det lyder som en garvet historiker, men Daniel er bare 14 år gammel, og det var ham, der sammen med sin far Klaus Kristiansen, fandt et tysk flyvrag fra anden verdenskrig på familiens marker på gården ved Birkelse.

- Det er rimelig vildt. Det er også fascinerende, for jeg interesserer mig meget for anden verdenskrig. Så min far og jeg er ret glade for, at vi har fundet sådan noget som det her, siger Daniel Rom Kristiansen.

Læs også Pilot styrtede i døden i Nordjylland - har bud på hvem han var

Læs også Gårdejer og søn fandt flyvrag fra 2. verdenskrig

Det hele begyndte, da Daniel skulle skrive en skoleopgave om anden verdenskrig og modstandbevægelsen. I den forbindelse kom de ved middagsbordet til at tale om, at der da vistnok gik rygter om, at der var styrtet et tysk fly ned meget tæt på gården i Birkelse under anden verdenskrig.

Det var Daniels oldefar, der boede på gården dengang, og Daniels far og onkel mente at vide, at han faktisk havde hørt flyet styrte ned.

Ud i marken gik det med metaldetektor, skovl og faktisk også en rendegraver. Først var de ude at grave lidt i løbet af vinterferien, hvor der dukkede de første vragrester op af jorden. Sidenhen gravede de dybere, og i weekenden dukkede motorblok og ammunitiuon pludselig op, og så blev politi og ammunitionsryddere tilkaldt.

Inden da dukkede der dog også noget lidt mere makabert op af en større skovlfuld jord, som far og søn undersøgte for vragdele.

- Der stak noget tøj ud fra den skovlfuld. Vi tog tøjet ud og kiggede det nærmere igennem, og der var så mere tøj og knoglerester fra ham. Det var lidt skræmmende at stå der med en død tysker, siger Daniel Rom Kristiansen.

Hør Daniel Rom Kristiansen fortælle, hvordan det var, da der pludselig dukkede tøj og knoglerester frem.

00:39 Luk video

Ifølge flyekspert Søren C. Flensted, der står bag hjemmesiden Airwar over Denmark, er der efter al sandsynlighed tale om den tyske pilot Bruno Krüger, som var lettet fra Aalborg under en træning, hvorefter han styrtede ned over Birkelse og altså først belv fundet mere end 70 år senere.

Daniel Rom Kristiansen er glad for, at han var med til at finde flyet og pilotens sidste jordiske rester.

- Det betyder meget. Det er jo noget, jeg kan fortælle videre om mange år. Det er ret vildt, siger han.

Her fortæller Daniel Rom Kristiansen, hvad han ved om det tyske fly og piloten.

00:39 Luk video