Danmarks største: Tag med i Fårup Sommerlands 40 meter høje rutsjebane

Forlystelsen med navnet Fønix vil koste Fårup Sommerland tæt på 100 millioner kroner, og rutsjebanen bliver den største forlystelses-investering nogensinde i parkens 46-årige historie.

Fårup Sommerland kan næste år slå dørene op til Danmarks ubetinget største rutsjebane, når Fønix vil rejse sig fra skovbunden og stige 40 meter op mod himlen over forlystelsesparken.

Video: Fårup Sommerland

- Det her er en historisk stor dag for Fårup Sommerland. Vi er ualmindelig stolte over, at vi nu endelig kan løfte sløret for, at Fårup kommer til at have Danmarks absolut største rutsjebane fra næste år. Det er en tilføjelse, vi har arbejdet på gennem lang tid, og vi ser ekstremt meget frem til at kunne nyde udsigten til Fønix i forlystelsesparken inden længe, siger Niels Jørgen Jensen, direktør i Fårup Sommerland, i en pressemeddelelse.

quote Det er første gang, at verden ser en rutsjebane med dette helt unikke design. Derfor forventer vi også, at Fønix vil blive et trækplaster for nogle af verdens mange rutsjebaneentusiaster, der vil komme til Danmark for at prøve en rutsjebane med en ganske særlig opbygning.

Niels Jørgen Jensen, direktør, Fårup Sommerland

Udover at være Danmarks største rutsjebane vil Fønix også blive den hurtigste med en topfart på 95 kilometer i timen. Rutsjebanen bliver 40 meter høj, mere end 900 meter lang og er samtidig den rutsjebane med mest såkaldt airtime - oplevelse af vægtløshed - i Skandinavien med 14 forskellige elementer som drop, loops og twists.

Fønix_vs_Orkanen
Foto: Fårup Sommerland

Samtidig bliver Fønix den første rutsjebane i verden med et såkaldt stall loop, hvor det klassiske loop kombineres med en omvendt camelback, som giver en oplevelse af vægtløshed i 2,5 sekunder. Fårup Sommerland-direktør Niels Jørgen Jensen forventer, at Fønix’ nyskabende design vil føre international opmærksomhed med sig.

- Det er helt bevidst, at vi opgraderer i en sådan grad på nuværende tidspunkt, og vi ser det som et vigtigt skridt på vejen ud af corona-skyen, siger direktør i Fårup Sommerland Niels Jørgen Jensen.
- Det er helt bevidst, at vi opgraderer i en sådan grad på nuværende tidspunkt, og vi ser det som et vigtigt skridt på vejen ud af corona-skyen, siger direktør i Fårup Sommerland Niels Jørgen Jensen.
Foto: Fårup Sommerland

- Det er første gang, at verden ser en rutsjebane med dette helt unikke design. Derfor forventer vi også, at Fønix vil blive et trækplaster for nogle af verdens mange rutsjebaneentusiaster, der vil komme til Danmark for at prøve en rutsjebane med en ganske særlig opbygning. Samtidig tør vi også godt love alle andre danske og internationale gæster, at Fønix bliver det vildeste, man kan opleve i dansk kontekst, lyder det fra Niels Jørgen Jensen, der samtidig fortæller at Fønix vil blive 16 meter højere end parkens hidtil højeste forlystelse, Saven.

Fakta om Fønix:

• Bliver Danmarks største rutsjebane.

• 40 meter høj og er dermed Danmarks højeste rutsjebane.

• Topfart på 95 km/t og er dermed Danmarks hurtigste.

• 905 meter lang og den vil dermed være Danmarks længste loop-rutsjebane.

• Første rutsjebane i verden med et såkaldt stall loop, hvor man udsættes for negativ G-påvirkning og dermed oplever vægtløshed hængende på hovedet.

• 14 momenter, hvor passagererne oplever vægtløshed. Dermed vil rutsjebanen være den rutsjebane i Skandinavian med mest såkaldt airtime, der er følelsen af vægtløshed, som opstår når kroppen udsættes for negativ G-påvirkning.

• Opføres af en af verdens førende rutsjebaneproducenter, Vekoma fra Holland.

• Hviler på 170 fundamenter, og det vil kræve 130 lastvognstræk at fragte Fønix til Danmark.

• Koster knap 100 mio. kr. og er med afstand største forlystelsesinvestering i Fårup Sommerlands 46-årige historie.

• Næststørste investering skete i 2013 i forlystelsen Orkanen, der kostede parken 44 mio. kr.

Største investering i Fårups historie

Det er en af verdens førende rutsjebaneproducenter, hollandske Vekoma, der står bag designet og opførelsen af Fønix. Hele projektet vil koste knap 100 mio. kr., og det bliver dermed også parkens med afstand største investering i en forlystelse nogensinde. Næststørste investering skete i 2013, da Fårup Sommerland præsenterede forlystelsen Orkanen til en pris i omegnen af 44 mio. kr. Ifølge Fårup-direktøren vil Fønix formentlig blive en af de største investeringer i den danske turismeindustri i 2022.

Fønix 3D tegning 4
Foto: Fårup Sommerland

- Det er helt bevidst, at vi opgraderer i en sådan grad på nuværende tidspunkt, og vi ser det som et vigtigt skridt på vejen ud af corona-skyen. Vi har i turismebranchen en stor opgave foran os for at få gæsterne tilbage, og derfor er det afgørende, at vi investerer i vores turismeprodukt og udvikler attraktionerne. Det er det, der skal skabe konkurrencefordele på længere sigt, således at både vi og branchen som helhed kan rejse os fra corona-asken som Fugl Fønix, siger Niels Jørgen Jensen.

Se interview med direktør i Fårup Sommerland Niels Jørgen Jensen:

Gæster i Fårup Sommerland vil allerede på nuværende tidspunkt kunne se stor aktivitet på byggepladsen, hvor rutsjebanen Fønix de næste ca. 10 måneder vil tage form og rejse sig. Direktør Niels Jørgen Jensen forventer at kunne klippe snoren til Danmarks største rutsjebane i forbindelse med sæsonåbningen i påsken 2022.

Fønix 3D tegning 1
Foto: Fårup Sommerland

Seneste nyt

fra Nordjylland