Seneste nyt

fra Nordjylland

Danmarksrekord i traner ved Vejlerne

Der er sat ny dansk rekord i antallet af overnattende traner på samme sted.

Mandag aften talte biolog og fugletæller Lars Maltha Rasmussen og en kollega godt 700 traner, der overnattede på Vejlerne mellem Fjerritslev og Thisted.

- Det var en fantastisk oplevelse. Det var en rigtig flot oplevelse. Nogle gange så fløj nogle af dem op, fordi der kom en havørn forbi, der var hundredvis af gæs og hjejler på marken. Meget flot at opleve, siger han.

I forgårs var biologen nemlig nede for at nyde solopgangen ved Kraptårnet ved Vejlerne, og så væltede det ind med eksemplarer af den store fugl..

- Der stod allerede nogle traner, da vi kom, og i løbet af den time der gik inden solen gik ned, så kom der endnu flere traner. Vi talte lige godt og vel 700 traner, og det er simpelthen en ny Danmarksrekord. Vi har aldrig talt så mange traner på en overnatningsplads før, lyder det begejstret fra biologen.

Der er over 1000 ynglende tranepar i Danmark, og den største koloni findes i Vejlerne. Men derudover findes der også store kolonier ved Vadehavet og på Randbøl Hede syd for Billund.

Bestanden af traner har været støt stigende i en årrække nu. Da Lars Maltha Rasmussen for år tilbage startede med at se på fugle, var der ingen traner. Måske var der enkelte par, der gemte sig hemmelige steder i Nordjylland.

Men nu er den tilbage som yngefugl over hele landet, lyder det fra biologen.

- De er kommet tilbage, fordi man i mange år har haft jagtfred, og jagtbestemmelserne også er blevet overholdt. Tranerne føler sig sikre, og faktisk viser det sig, at der er et stort fødegrundlag for dem. De overnatter herude på engen, hvor det er sikkert for dem. Der er ingen jagt herude, og hvis der kommer en ræv og sjapper igennem vandet, så kan de opdage den længe inden, det bliver et problem.