LIGE NU:

Dropper naturpleje med kvæg: Landmand i klemme mellem styrelser

En nordjysk landmand føler sig klemt mellem to af Statens styrelser. Den ene forlanger, at han opstiller læskure til sit naturkvæg, hvis de skal kunne gå ude hele året, men det må han til gengæld ikke for den anden. Sagen har kostet ham en bøde.

Siden 2012 har Fødevarestyrelsen krævet læskure til udegående husdyr, der går i det fri hele året. Det er lige præcis det Ulf Nielsen fra Fjerritslevs naturkvæg af angusracen har gjort. Han har i 30 år specialiseret sig i at afgræsse især Naturstyrelsens fredede og følsomme arealer, som for eksempel strandengene bag Bulbjerg. Ifølge landmanden er der en rigtig god grund til, at han ikke har opstillet et læskur der.

- Det er et såkaldt paragraf 3 areal ejet af Naturstyrelsen, og der må du overhovedet intet bygge, og det regner jeg da med, at de også ved i Fødevarestyrelsen, siger Ulf Nielsen.

Men landmanden blev alligevel slæbt i retten og de manglende læskure kostede ham en bøde på 5.000 kroner. Ifølge hans advokat Lauge Farstrup fra Thisted bygger sagen mod landmanden på en fejlfortolkning af reglerne fra Fødevarestyrelsens side.

- Eksperterne på området i Det Veterinære Sundhedsråd, der rådgiver Staten i blandt andet dyrevelfærd, kræver ikke læskure til de hårdføre kvægtyper, som for eksempel angus, hvis blot der er mulighed for at flytte dyrene i læ i tilfælde af ekstremt vejr. Men Fødevarestyrelsen har haft sin egen tolkning af reglerne, som de har brugt til at føre sagen mod Ulf Nielsen, siger advokat Lauge Farstrup.

En nordjysk landmand får direkte  modsatrettede ordrer fra to forskellige af statens styrelser.

Ulf Nielsen har i år helt opgivet at opdrætte anguskvæg på Naturstyrelsens arealer på grund af bøden fra retssagen mod Fødevarestyrelsen. Den nordjyske formand for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen (Venstre), undrer sig.

- Det er for mig uforståeligt, at to styrelser ikke taler sammen, når de stiller helt modsatrettede krav til en landmand. Sagen virker jo helt grotesk for at sige det rent ud, siger Preben Bang Henriksen, der nu vil bede de to styrelser om en forklaring.

Fødevarestyrelsen har ikke ønsket at stille op til et tv-interview om sagen, men har sendt en mail som respons på TV2 Nords spørgsmål.

TV2 Nord har i flere dage forsøgt at få Fødevarestyrelsen til at stille op til et tv-interview om sagen, men det har de ikke ønsket. De har i stedet sendt en mail med disse svar:

aalborg håndbold

Aalborg Håndbold taber topkamp på hjemmebane - men forbliver på andenplads i ligaen

155019160_3938959839460037_8925757446378534070_o

Fokus på ny fjordforbindelse: Stil spørgsmål til transportministeren

80_percent

play Satsning på vinterferieturister har båret frugt

150920_corona.jpg

Positivprocenten falder: Her er lørdagens nordjyske coronatal

aalborg håndbold

Aalborg Håndbold taber topkamp på hjemmebane - men forbliver på andenplads i ligaen

155019160_3938959839460037_8925757446378534070_o

Fokus på ny fjordforbindelse: Stil spørgsmål til transportministeren

80_percent

play Satsning på vinterferieturister har båret frugt

Til forsiden

Til forsiden