Efter Fremad-stiftelse: ”Vi har partier nok”

02:11

Christina Egelunds nye parti får en blandet modtagelse i den nordjyske hjemstavn, hvor vælgerne føler, der allerede er rigeligt med partitilbud.

Torsdag kom det frem, at de to forhenværende Liberal Alliance-profiler, nordjyske Christina Egelund og Simon Emil Ammitzbøll-Bille, vil stifte et nyt parti ’Fremad’.

Læs også Egelund og Ammitzbøll-Bille vil Fremad

Det nye parti vil ifølge de to stiftere være et værdiliberalt parti i den blå blok, med i første omgang fem mærkesager; frihed til forskellighed, en fair og fast udlændingepolitik, et stærkt og frit Europa, et konkurrencedygtigt Danmark, og en ambitiøs klimapolitik.

Partistiftelsen bliver landets syvende på bare 10 år, og ifølge flere af vælgerne fra Christina Egelunds nordjyske hjemstavn er der efterhånden alt for mange partier.

- Sådan et stort land som USA, der har man kun to partier, så jeg synes egentlig talt, at Danmark har nok, siger Flemming Gregersen, som TV2 Nord mødte ved købmanden i Saltum.  

- Der bliver for mange partier at dele stemmerne ud på. Og når de så skal til at enes om taburetterne, så er der for mange, de skal være enige med, siger Michael Nielsen.

Det er helt vanvittigt. Vi har nok i forvejen.

Jette Hillerup Jensen, Aalborg

 

02:14 Luk video

Flere politiske analytikere har i løbet af torsdagen påpeget risikoen for, at mange af de mindre partier risikerer at smøre vælgerstemmerne så tyndt ud mellem sig, at det kan ende med, at ingen af dem kommer over spærregrænsen på de to procent. Den overvejelse er også nået ud til netop vælgerne.

- Det er helt vanvittigt. Vi har nok i forvejen. Det er spild af stemmer, siger Jette Hillerup Jensen fra Aalborg.

På trods af en overvægtig skepsis, er der også nordjyske vælgere, der mener, at nye partier skal være velkommen, hvis de ellers kan stå distancen.

- Vi bor i et demokrati, så er der nogen, der har lyst til at prøve, så skal de bare prøve. Men jeg tror ikke på, at der er nogen, der får den store indflydelse, siger Jette Hillerup Jensen.

Forsiden lige nu