02:19

Én måned inden åbning: Kulturminister har øjne på papircentret i Hune

Papirkunstneren Bit Vejle slår først dørene op til sit Center for Papirkunst i Hune til marts, men hendes kulturattraktion har allerede fået opmærksomhed i hele landet.

Det er først til marts, at papirkunstneren Bit Vejle slår dørene op til sit Center for Papirkunst i Hune, men hendes kulturattraktion har allerede fået opmærksomhed i hele landet. Derfor fik hun mandag besøg af kulturminister Mette Bock (LA), der var på besøg for at blive klogere på det nye kunstcenter. 

- Jeg glæder mig. Det bliver så spændende at se, hvad hun synes om det hele, for der findes jo ikke noget center for papirkunst andet sted i de nordiske lande, siger Bit Vejle. 

Læs også Gigantisk papirklip rykker ind i Hunes tomme Aldi

Centret ligger i et gammelt supermarked, der skal transformeres til et moderne kunstcenter og tiltrække turister fra hele verdenen. Idéen om at bruge en gammel bygning som ramme for det nye kunstcenter var særligt tiltrækkende for kulturministeren. 

- Det der med, at man bruger noget halvtomt og trist, til noget, som også får kunsten og kulturen til at folde sig ud. Det er noget, som jer spire op flere steder, og det er altid spændende, siger Mette Bock.

Om psaligrafi

Psaligrafi er betegnelsen for kunst skabt med papir og saks. Det er en langsom kunstart, hvor man skaber billeder, mønstre og ornamenter i papir. Værkerne skabes af et stort stykke papir og klippes med en lille broderisaks. Arbejdet er tidskrævende og kræver stor koncentration. Mange værker tager op til ét år at færdiggøre. Det færdige papirklip udstilles mellem to glasplader.

Udsmykkes med gækkebreve

Center for Papirkunst bliver det eneste af sin art i Norden – og umiddelbart findes der ikke noget lignende center andre steder i verden. Ombygningen af den 830 kvadratmeter store bygning blev igangsat ved årsskiftet.

Bygningens potentiale udfoldes blandt andet ved at hæve loftet med 2,5 meter i den 225 kvadratmeter store midterudstilling. Herudover kommer Center for Papirkunst til at byde på to skiftende udstillinger årligt, fire årlige events, café, butik og et papiratelier, hvor besøgende selv kan prøve kræfter med papirmaterialet

I vores kulturmagasin Nordliv kan du efter nyhederne se et længere indslag med Bit Vejle, da hun tog ud på Skovsgaards-skolen ved Brovst for at inspirere eleverne til at klippe gækkebreve, der skal hænge på centret for papirkunst, når det åbner den 23. marts.