Finhvalen fra Blokhus bliver mobil

Den 20 meter lange hval, der strandede i Blokhus i februar skal udstilles i to containere, der kan flyttes, så også Jammerbugt Kommune får glæde af den.

Den finhval der 23. februar drev i land på stranden i Blokhus vil fra slutningen af september kunne opleves som skelet på Nordsøen Oceanarium.

Skelettet bliver dog ikke udstillet som det før er set. Nej, finhvalen fra Blokhus skal være mobil.

- Hvalen strandede i Blokhus og Jammerbugt Kommune var fra starten af interesserede i at blive hjemsted for skellettet. Det var vi også, og Statens Naturhistoriske Museum, der ejer hvalen, valgte at vi skulle have den, forklarer direktør på Nordsøen Oceanarium Karl Henrik Laursen.

- Men lige fra starten har det været tanken at hvalen skulle udstilles i et samarbejde mellem Jammerbugt Kommune og os, siger han videre.

Derfor gik Nordsøen Oceanarium sammen med Jammerbugt Kommune i tænkeboks for at finde frem til, hvordan både det ene og andet sted kunne få glæde af det enorme dyr. Og den løsning, de kom frem til, havde Statens Naturhistoriske Museum aldrig set før.

- Vi har lige været ovre og få vores plan godkendt. Ideen er at udstille hvalen i to 40 fods containere, der kan flyttes rundt, så hvalen kan udstilles flere steder. De var meget begejstrede og sagde, at de aldrig havde set sådan en løsning før, siger Karl Henrik Laursen.

quote Ideen er at udstille hvalen i to 40 fods containere, der kan flyttes rundt, så hvalen kan udstilles flere steder.

Karl Henrik Laursen, direktør, Nordsøen Oceanarium

De to containere skal ikke bygges sammen til et element. Hvalen skal i stedet samles i to halvdele, der får hver deres container som hjem. På bagvæggen i de to containere forventer direktøren at man monterer et stort panoramabillede fra da hvalen skyllede i land og blev vinterferiens helt store turist-trækplaster i Nordjylland.

- Og så skal udstillingen selvfølgelig indeholde formidling om finhvalen, der jo er verdens næststørste pattedyr, siger Karl Henrik Laursen.

Jammerbugt Kommune kan forvente at have råderet over hvalen i store dele af sommerhalvåret mens den skal overvintre i Hirtshals.

Direktøren forventer at de første gæster kan opleve hvalen på Nordsøen Oceanarium i slutningen af september eller starten af oktober, og så vil den for første gang blive transporteret tilbage til Blokhus i foråret 2017.

Lige nu er hvalskelettet igang med den sidste del af konserveringsprocessen hvor knogler og kød skilles af via forrådnelse. Den proces er overstået i slutningen af juli og så skal både containere og knogler fragtes til København hvor hele molevitten bliver samlet igen.


Seneste nyt

fra Nordjylland