Forsvaret skriger på soldater: Men Magnus må ikke komme i militæret

23-årige Magnus Iversen fra Aabybro vil gerne arbejde på Flyvestation Aalborg. Men det må han ikke. For han har ADHD.

Han arbejder som pædagogmedhjælper i en børnehave. Men egentligt vil 23-årige Magnus Iversen fra Aabybro hellere arbejde som hundefører i Forsvaret.

Der er dog et problem. For Magnus Iversen er en af de knap 5 procent af 10-24-årige unge, som har en ADHD-diagnose. En diagnose som ikke er forenlig med Forsvaret ifølge helbredskravene.

- Jeg synes ikke, det skal være så sort/hvidt. At bare fordi du har ADHD, så kan du ikke komme i forsvaret. Så må man se på det enkelte menneske, siger Magnus Iversen.

- Nu har jeg været medicinfri i lidt over to år, og jeg er rimelig sikker på, jeg aldrig skal være på medicin igen. 

Magnus Iversen arbejder som pædagogmedhjælper, selvom han har udstået sin værnepligt og er blevet godkendt af Forsvarets psykologer.
Magnus Iversen arbejder som pædagogmedhjælper, selvom han har udstået sin værnepligt og er blevet godkendt af Forsvarets psykologer.

Han har ellers aftjent sin værnepligt, og han er blevet godkendt af Forsvarets psykolog. Men han har fået afslag på det job, som han har søgt som hundefører ved Flyvestation Aalborg.

- Jeg er vokset op med hund, jeg har været med til at træne hunde. Jeg har været med til, når de skulle bide og søge - det har bare altid interesseret mig, siger den 23-årige om jobbet som hundefører.

quote - Jeg tænker, om det bliver i år, om fem år eller ti år, så er det min drøm, og det vil det fortsætte med at være.

Magnus Iversen

Flere og flere unge med diagnoser

Og han er altså langtfra den eneste, der bliver skrottet til Forsvaret. Som det er i dag, er det mere end hver anden mand, der bliver kasseret til session, eller til det som i dag hedder Forsvarets Dag. 

Ofte skyldes det netop diagnoser som angst, despression og ADHD. Diagnoser som flere unge end tidligere har i dag.

Men det er en fejl at afvise unge på grund af diagnoser. Det mener ihvertfald Hanne Odgaard Iversen, der er mor til Magnus.

- Der er jo flere grader af det at have ADHD. Magnus har taget sin uddannelse, og det har han haft hjælp af sin medicin til. Men den bruger han ikke længere, og han har det jo godt.

- Det har været hans store drøm at komme ind i Forsvaret som hundefører.

Hanne Odgaard Iversen er gået til politikerne med sin søns problemstilling. Hun mener ikke ADHD skal spænde ben for en karriere i Forsvaret.
Hanne Odgaard Iversen er gået til politikerne med sin søns problemstilling. Hun mener ikke ADHD skal spænde ben for en karriere i Forsvaret.

Derfor har hun henvendt sig til flere politikere om sin søns sag, og har fået af vide, at en del af årsagen til at nægte unge med ADHD adgang til militæret, hænger sammen med, at de er mere tilbøjelige til at få PTSD end andre.

- Det er selvfølgelig også en bekymring, jeg har som mor, men jeg tænker, at i og med der er så mange ansatte i Forsvaret, så er det jo ikke sikkert, at alle skal kunne sendes ud i verdens brændpunkter.

Både Hanne Odgaard Iversen og hendes søn Magnus Iversen håber på, reglerne bliver lavet om. 

For drømmen lever i bedste velgående hos den 23-årige pædagogmedhjælper.

- Jeg tænker, om det bliver i år, om fem år eller ti år, så er det min drøm, og det vil det fortsætte med at være.


Seneste nyt

fra Nordjylland