LIGE NU:

Nu stoppes hollændernes skadelige fiskeri i beskyttet naturområde

Danske og hollandske fiskere har efter årevis med stridigheder torsdag aften indgået en frivillig aftale, der sikrer, at hollænderne ikke længere vil fiske kystnært i dansk farvand og her ødelægge havbunden.

Hollandske bomtrawlere nær kysten i Skagerrak ser nu ud til at være fortid. 

Kutterne har længe mødt massiv kritik fra de danske fiskere, der var frustrerede over, at hollændernes kædemåtter ødelagde havbunden og dermed de fremtidige fiskesteder.

Så sent som onsdag satte TV2 Nord fokus på problematikken, da en hollandsk bomtrawler anvendte netop kædemåtter i det beskyttede Natura 2000-område i Det Gule Rev.

Men nu ser stridsøksen ud til at være lagt fra sig. Danmarks Fiskeriforening (DFPO) har indgået en aftale med sin hollandske modpart.

Aftale betyder, at hollandske fiskere fremover vil holde deres bomtrawlere mindst 12 sømil fra kysten i Skagerrak og helt undvære at anvende de skadelige kædemåtter.

- Jeg er kisteglad over, at fiskerne nu viser vejen og laver den her aftale, efter vi i årevis har manglet afklaring på det kæmpe problem, det er med bomtrawlere og navnlig kædemåtter på sårbare fiskersteder, siger fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister Rasmus Prehn (S) til TV2 Nord.

quote Jeg er kisteglad over, at fiskerne nu viser vejen og laver den her aftale, efter vi i årevis har manglet afklaring på det kæmpe problem.

Rasmus Prehn, fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister (S)


Minister: - Alle vil passe på fiskestederne

Ifølge Rasmus Prehn (S) har det længe været et ønske at bremse de hollandske bomtrawlere invasion i dansk farvand. 

- Det er jo i alle fiskeres interesse, at man passer på fremtidens fiskeri. Men jeg synes også, det vil være rart at have en fremtidig politisk aftale, og det vil jeg selvfølgelig kæmpe videre for, siger Rasmus Prehn.

Dansk Folkeparti, der de seneste dage har stillet flere spørgsmål til ministeren i sagen, tvivler imidlertid på, at hollænderne overholder aftalen.

- Vi skal ikke acceptere menneskeskabte naturkatastrofer i dansk territorialfarvand, og der er ingen garanti for, at hollænderne overholder den nye aftale, når de ikke har overholdt de hidtidige. Men nu får vi se. Brexit har ændret spillereglerne, for det kan lade sig gøre at sige nej til EU, siger Erik Høgh-Sørensen, der er hovedbestyrelsesmedlem og regionspolitiker i Dansk Folkeparti.

Se TV2 Nords indslag om de hollandske bomtrawlere hærgen ved Det Gule Rev (sendt 6. januar 2021):