Hvalpe dækket af urin og afføring: Kvinde dømt for misrøgt af hunde

En kvindelig hundeejer fra Brovst er dømt til at betale en bøde på 10.000 kroner for misrøgt af 19 hunde.

Politiets specialiserede dyrevelfærdsenhed i Nordjylland har siden den 22. juli 2019 efterforsket en sag om 19 hunde i nærheden af Brovst, der er blevet holdt under uforsvarlige forhold. Nu er den kvindelige hundeejer dømt til at betale 10.000 kroner i bøde.

Dyrevelfærdsenheden blev tilkaldt, fordi der blev hørt hundegøen fra adressen. En hundepatrulje blev sendt til adressen i Brovst, hvor de tog billeder og afgav en rapport. Siden blev hundene forflyttet til en ny adresse, og her fandt Nordjyllands Politi 19 hunde, der levede under kummerlige forhold.

- Hundene er våde af urin og afføring. De bliver fundet i et bryggers, og de har ikke mulighed for at ligge tørt. De har heller ikke mulighed for at komme ud. Forholdene er ikke gode nok, og det er en overtrædelse af Dyreværnsloven, fortæller Politikommissær Henrik Taagaard, der er leder af den specialiserede dyrevelfærdsenhed.

Hundeejeren havde også undladt at behandle en hund, der havde en stor kræftknude og en hudlidelse. Ifølge reglementet er det ikke tilladt at have mere end fire voksne hunde, når man bor i byen, uden en tilladelse fra kommunen, og denne regel var også overtrådt.

Nordjyllands Politi fandt også en løs stikkontakt på ejendommen, hvor hundene kunne komme til skade ved at bide i ledningen. Derudover var 14 hunde på adressen ikke registreret i Dansk Hunderegister.

Hvalpekøbere skal være bevidste om køb 

De 19 hunde var af flere forskellige racer og blandingsracer. Der var tale om små hunde. Kvinden, der ejer hundene, fik udover bøden også et pålæg om at få styr på forholdene i løbet af kort tid.

Nordjyllands Politi har efterfølgende været på kontrolbesøg hos hundeejeren, og her kan de konstatere, at forholdene er blevet forbedret. Hun er også i gang med at afsætte flere af hundene til andre hundeejere, så antallet af hunde bliver nedbragt.

Politikommissær Henrik Taagaard opfordrer hvalpekøbere til at være bevidste om deres egen indflydelse på dyrevelfærd, når de skal købe en hvalp eller hund:

- Jeg forstår virkelig godt, at det kan være tillokkende at købe en hvalp til en god pris eller måske endda købe en hvalp for at redde den fra nogle forhold, som bare ikke er i orden, men det er en bedre løsning at anmelde forholdene til politiet, advarer Henrik Taagaard.

Gode råd, når du køber en hundehvalp

Hvis man gerne vil undgå at bidrage til ulovlig handel eller vanrøgt af dyr, så bør man følge disse råd fra Nordjyllands Politi:

 

  • Lad først og fremmest være med at købe en hvalp ”ude i byen” – det vil sige på et mødested som for eksempel en parkeringsplads
     
  • Forlang at se, hvor hundene sover og spiser
     
  • Sørg for at se moren til hvalpen og resten af kuldet. Det hjælper dig også til at vurdere hundens sociale forhold til både hunde og mennesker
     
  • Alarmklokkerne bør ringe, hvis sælgeren kun vil modtage kontante​r

 

Kilde: Henrik Taagaard, Nordjyllands Politi

To sager på en måned

Sagen fra Jammerbugt er den anden sag om vanrøgt af hundehvalpe i Nordjylland i september. Tidligere på måneden blev tre mænd fra Mariagerfjord Kommune dømt til at betale 35.000 kroner i bøde.

En af de tre blev dømt for ulovlig hundehandel. Hundeejeren havde drevet erhvervsmæssig avl uden tilladelse. Derudover blev alle tre personer sigtet for at have overtrådt dyreværnsloven, fordi en hund var placeret i en mindre transportkasse i kælderen, og nogle af hundene på adressen havde ikke adgang til vand.

Politiets specialiserede dyrevelfærdsenhed i Nordjylland har været i gang siden 1. juli. Sagen i Mariagerfjord Kommune er enhedens første sag, og sagen i Jammerbugt Kommune er den anden sag for enheden.

Får man kendskab til ulovlig handel med hunde eller andre dyr, kan man anmelde det til sin politikreds via politi.dk eller telefon 114.

Dyrevelfærdsenheden dækker hele Nordjylland samt Midt- og Vestjyllands og Østjyllands politikredse.


Seneste nyt

fra Nordjylland