LIGE NU:

Jeg havde glædet mig i flere uger

10-årige Benjamin havde glædet "300.000 procent" til at møde Kronprinsessen - men han måtte ikke.

Hverken Benjamin Pedersen eller hans mor ville finde sig i anbefaling fra Aabybro Skole om, at han ikke skulle have mulighed for at opleve Kronprinsessen, da hun indviede skolen i torsdags.

10-årige Benjamin Pedersen fra Aabybro gik sidste uge rundt og glædede sig. Han glædede sig med egne ord ”300.000 procent” til at møde Kronprinsesse Mary.

- Fordi det er jo ikke hver dag, man møder sådan nogle kendte nogen, uddyber han hjemme på børneværelset i Aabybro.

Men glæden blev kort for Benjamin, der til dagligt går i specialklasse på Aabybro Skole. I en mail fik hans mor, Pia Pedersen, nemlig at vide fra skolen, at Benjamin ikke fik mulighed for at opleve Kronprinsessen, da han samme dag skulle afsted på udflugt sammen med andre specialklasseelever.

- Det var virkelig nederen! For jeg havde gået og glædet mig i flere uger, fortæller han.

Også Benjamins mor var forarget over udmeldingen fra skolen.

- Hele skolen skulle møde hende! Bortset lige fra de få klasser!, konstaterer hun med fast stemme.

Beslutningen om at udelukke specialklasseleverne fra festlighederne i forbindelse med Kronprinsesse Marys besøg ved skolens officielle indvielse, har affødt masser af debat de seneste dage. En af dem, som har fulgt sagen på sidelinjen, er ekspert i inklusion, Rasmus Alenkær. Han undrer sig over skolens håndtering af specialklasseeleverne.

- Det ville jo svare til, at nogle elever ikke måtte komme med på lejrskole eller noget andet sjovt, som jo også er noget af det, man går i skole for, siger han.

I en tid, hvor netop inklusion står højt på dagsordenen i den danske folkeskole, mener han desuden, at skolen, ved at sende specialklassebørn væk fra skolen og den officielle fejring af indvielsen, forbryder sig mod grundtankerne inden for inklusion.

 - I det store hele undrer det mig, at man ikke har medtaget de her børn, når et kongeligt besøg jo må betegnes som en fællesskabsmarkør af rang; et sted, hvor man viser hvad man står for og hvad man kan, siger Rasmus Alenkær, der er uddannet lærer og psykolog.

Pia Pedersen valgte da også at tage sagen i egen hånd. Stik mod skolens anbefaling tog hun sin søn med op til skolen, da Kronprinsesse Mary kom på besøg. Selvom hun på forhånd var blevet advaret af skolen om, at man så i givet fald ville notere ham som værende fraværende på udflugten.

- Og de noterer ham som fraværende,  konstaterer hun.

Hvorfor er det, at I vælger at trodse skolens anbefaling og tage derop alligevel?

- Fordi jeg ved, at han sagtens vil kunne tackle det! Han har mødt så mange kendte, slår Pia Pedersen fast.