Landmanden Hans Andersen skal lukke sin gård ned inden 2036 ifølge de nye miljøgodkendelser. Foto: TV2

Kæmper for nordjysk landmand

En revurdering af miljøgodkendelser kan tvinge en nordjysk landmand til at lukke og slukke. Onsdag forsvarer Vesthimmerlands borgmester og formanden for Agri Nord ham på Christiansborg.

For anden gang i år har Vesthimmerlands borgmester taget turen til København sammen med Agri Nords formand og den nordjyske landmand Hans Andersen.

De er alle tre på Christiansborg for at tale Hans Andersens sag og overbevise folketingets fødevarer- og miljøudvalg, om at ændre i lovgivningen, så Hans Andersen kan fortsætte sin bedrift som landmand på sin gård i Aars.

- Det er gået ganske fortrinligt. Det er godt, at vi kan tage en lokal sag og trække den i udvalget til de politiker, som kan ændre det, siger formand hos Agri Nord, Carl Christian Pedersen.

65-årige Hans Andersen har 250 malkekvæg. Klods op af gården ligger et udpeget natura2000-område, der skal tages ekstra hensyn til, og ifølge de nye miljøgodkendelser skal Hans Andersen reducere sin ammoniakudledning med mere end 97 procent og også afgrænse området.

Læs også Jysk landmand til møde på Borgen: I lukker min bedrift

Det kan ikke lade sig gøre uden at vinke farvel til størstedelen af køerne og dermed lukke bedriften. Oven i hatten kommer et ejendomsværditab på 10 millioner kroner, og der er ikke udsigt til én eneste krone i erstatning. 

- Jeg mener sagtens, at man kan lave en lovgivning, som kan forene den beskyttede natur med ejendommen, siger Carl Christian Pedersen.

Hans Andersen er ikke alene om at blive tvunget til at dreje nøglen om på sin ejendom og virksomhed. Over 300 landmænd er i samme situation som Hans Andersen, og netop derfor har Vesthimmerlands Borgmester valgt at gå ind i sagen.

- Vesthimmerland er en landbrug kommune og det kan få fatale følger, hvis vi ikke får ændret denne lovgivning, siger Vesthimmerlands borgmester, Knud Kristensen.

Ifølge de tre nordjyske mænd skal det nok give resultater at tale direkte til politikerne på Christiansborg.

- Jeg har en rigtig fin fornemmelse, og er sikker på, at der er håb for Hans Andersen, siger borgmesteren, som også fortæller, at de har inviteret politikerne op på gården, så de kan se, hvordan det er i virkeligheden.

Som det er nu skal Hans Andersen have afviklet sin gård mellem år 2026 og 2036.

00:58

Revurdering af miljøgodkendelser kan få så store konsekvenser for en landmand fra Aars, at han må dreje nøglen om.

Luk video