Kalkmalerier i Saltum Kirke får en ansigtsløftning

En lukning på grund af flere forbedringer giver Saltum Kirke mulighed for at få set sine 500 år gamle kalkmalerier efter i sømmene.

Saltum kirke skal have nyt varmeanlæg og nyt orgel. Derfor er kirken lukket i en periode, og det udnytter Nationalmuseet til at undersøge en flere århundreder gammel og nærmest uvurderlig kulturskat i kirken - nemlig dens kalkmalerier.

De er en vigtig del af dansk kulturarv, så det burde være åbenlyst for alle, at malerierne, der er mere end 500 år gamle, har en værdi.

Isabella Braier, seniorforsker, Nationalmuseet

Helt oppe under loftet i Saltum Kirke er en af medarbejderne hos Nationalmuseet i gang med at kigge på kalkmalerier.

- Jeg er i gang med en forundersøgelse, så vi kan planlægge restaureringen bedre, finde løsninger og fastsætte en pris på arbejdet, når det skal laves, siger Isabella Braier, der er seniorforsker ved Nationalmuseet, da TV2 Nord fanger hende på et stillads oppe under kirkeloftet.

500 år gamle malerier

Kalkmalerierne blev oprindelig malet mellem 1520 og 1530 – kort før reformationen.

Det er knap 60 år siden, de sidst blev renoveret, og efter planen skal de have en tur igen om nogle få år. Men det kræver, at man ved, hvilken stand de er i. Derfor er der nu rejst et stillads helt op til malerierne.

- Man kan ikke se problemerne på overfladen – dem kan jeg først se, når jeg er tæt på. Jeg udtager også prøver til analyse og rører ved overfladen for at se, om den sidder løs, siger Isabella Braier.

Læs også Skolebørn der er udfordret hjemme får hjælp i kirke

Hovedparten af kalkmalerierne blev kalket over efter reformationen, men den skæbne ramte ikke malerierne i kirkeloftet i Saltum.

Den dag i dag er de et indblik i, hvordan livet i middelalderen udfoldede sig.

- De er en vigtig del af dansk kulturarv, så det burde være åbenlyst for alle, at malerierne, der er mere end 500 år gamle, har en værdi, mener seniorforskeren.

Saltum Kirke er lukket frem til slutningen af juni.