LIGE NU:

Kartoffelavler på uventet arbejde

Efterårets rekordvåde marker er nu tørret op. Og kartoffelavler på Fjerritslev-egnen er i fuld sving med at redde den kartoffelhøst, han frygtede var gået tabt.

Der er travlt denne mandag hos kartoffelavler Jeppe Pilgaard, som har en 25 hektar stor kartoffelmark vest for Fjerritslev.

For der tages kartofler op i et rask tempo i det flotte solskinsvejr.

Men egentlig burde der ikke være aktivitet på Jeppe Pilgaards kartoffelmark – i hvert fald ikke med at tage kartofler op.

Men helt ekstraordinære forhold, hvor de meget våde marker nu er blevet tørre, betyder, at han nu kan redde en stor del af sin kartoffelhøst, som, han troede, var gået tabt.

 

- Kartoflerne skulle have været taget op i oktober sidste år. Men markerne var dengang ekstremt våde, og derfor kunne vi ikke køre med maskinerne, siger Jeppe Pilgaard.

Han havde egentlig forventet, at kartoflerne ville være rådnet op i den våde jord i løbet af vinteren, men det har vist sig ikke at være tilfældet.

quote Det er helt ekstraordinært, at vi kan tage kartoflerne op her i starten af april. Vi har simpelthen aldrig oplevet noget lignende.

Jeppe Pilgaard, kartoffelavler

- Det er helt ekstraordinært, at vi kan tage kartoflerne op her i starten af april. Vi har simpelthen aldrig oplevet noget lignende, siger Jeppe Pilgaard.

Han forklarer, at han ikke har set så meget vand tørre så hurtigt, som det har været tilfældet med de rekordvåde marker, som mange steder stod under vand i efteråret og første del af vinteren.

- Det er virkelig tørret op i løbet af marts. Og vi har simpelthen det bedste føre nogensinde til at køre på marken og tage kartofler op, siger Jeppe Pilgaard.

Selv om kartoffelavleren fra Fjerritslev nu får reddet sin høst, er han ikke i tvivl om, hvad han foretrækker.

- Nummer et må være, at vi tager kartoflerne op i oktober, som vi plejer, siger Jeppe Pilgaard.