Foto: Robert Bedsted

Foto: Robert Bedsted

Foto: Robert Bedsted

1 af 3

KOL-patienter tog affære - nu er populært lunge-kor tilbage

Efter massivt pres fra deltagerne er sangtræning for lungepatienter tilbage i Jammerbugt Kommune.

- Jeg synger ikke hjemme. Det kan jeg slet ikke. Men her i koret kan jeg, og det giver mig luft. Også selv om det er hårdt, forklarer Evy Gram.

Evy Gram føler, at koret giver hende livskvalitet. Foto: Robert Bedsted

Evy Gram er svært lungesyg af KOL og et af medlemmerne af Jammerbugt Kommunes KOL-kor. Et kor, der henover foråret 2017 gennemførte 15 sangtræninger, men som efterfølgende ikke var garanteret en tilbagevenden.

Derfor tog deltagerne sagen i egne hænder.

- Der er mange, der har kontaktet kommunen og lagt pres på, forklarer Bent Kristensen fra Brovst, der er et af korets medlemmer.

Går til makronerne

Efter adskillige henvendelser fra kormedlemmerne har Jammerbugt Kommune nu besluttet at bevilge midler til korets drift de næste to år. Og en af dem, der altså kommer til at nyde godt af det, er Evy Gram. Hun har svært ved at få luft og får jævnligt angstanfald, når kvælningsfornemmelserne tager overhånd. 

Korleder Annemarie Jensen mener godt, det må gøre lidt ondt at træne lungerne. Foto: Robert Bedsted

Men ikke så længe hun synger med i KOL-koret. Her sørger korleder Annemarie Jensen for at ”gå til makronerne”, når de fortrinsvist ældre kordeltagere skal varmes op. Fysiske strækøvelser afløses af åndedrætstræning og halsbrækkende tungeøvelser.

Alt sammen for at gøre deltagerne opmærksomme på ethvert uudnyttet potentiale, der er gemt i deres lunger:

- Ja det må altså godt ”værke lidt” i kroppen, når vi gør det her. Kroppen skal trænes, for falder den først sammen, så falder det hele sammen, understreger korlederen.

- Jeg er så glad for livet

Og det gør en forskel. Det er både Evy Gram og Bent Kristensen enige om. De kan begge to mærke en forbedring af deres livskvalitet, efter de er kommet med i koret:

- Jeg er så glad for livet. Det er skønt. Og man må bare se af at komme ud og i gang. Det nytter ikke noget at sidde derhjemme og blomstre, slår Evy Gram fast. 

02:31

Efter pres fra deltagerne er sangtræning for lungepatienter tilbage i Jammerbugt

Luk video