LIGE NU:

Kommune omskoler hjemsendt personale til reserve-beredskab

Hjemsendte i Jammerbugt Kommune, som ikke kan varetage deres daglige arbejde, omskoles til at kunne hjælpe i blandt andet sundhedsplejen.

Charlotte Strandgaard arbejder normalt som kantineleder på det gamle rådhus i Pandrup. Men på grund af corona-epidemien er hun hjemsendt.

Jobbet kan hun dog ikke tage med sig hjem ligesom så mange andre, og det vil Jammerbugt Kommune nu udnytte. I stedet for at gå hjemme, vil kommunen nemlig omskole Charlotte Strandgaard og andre kommunalt ansatte i samme situation, så de kan hjælpe andre steder, hvor der er brug for det.

- Jeg keder mig da derhjemme. Jeg er ikke vant til at gå hjemme og lave ingenting. Jeg har bedst af at være afsted hver dag. Det betyder da meget, at man lige kan lave en forskel. Især for de ældre vil jeg sige, siger Charlotte Strandgaard.

Hun og 32 andre skal i oplæring i hjemmeplejen. Her oplæres de i at varetage basale opgaver hos kommunens plejekrævende borgere i eget hjem. Til stor gavn for kommunens hjemmehjælp:

- Det betyder da, at vi kan sove lidt mere roligt om natten, hvis vi lige pludselig får en masse sygemeldinger, fordi vi ved, at vi har nogle, der kan gå ind og tage nogle praktiske ting. Og så kan vores uddannet personale tage alt den personlige pleje, forklarer Susanne Kjelgaard, områdeleder i hjemmeplejen, Fjerritslev Øst.

Brug for ekstraordinært beredskab

Det er kommunens Beredskabsgruppe med borgmester Mogens Gade (V) i spidsen, der har truffet beslutning om at omskole hjemsendt personale.

- Der er rigtig mange mennesker, der har været sendt hjem og har arbejdet hjemmefra. Og så er der nogle medarbejdere, som ikke har haft mulighed for at bidrage, fordi der ikke har været nogle opgaver til dem. Og nu kommer de i spil, siger borgmester Mogens Gade.

 

Udover hjemmeplejen omskoles personale til boformer, plejehjem og de midlertidigt oprettede corona-sengepladser. I alt skal omkring 60 kommunalt ansatte i Jammerbugt Kommune omskoles – med henblik på særlige situationer.

- VI kan jo eksempelvis komme ud for, at der er nogle plejehjem, der må lukke ned, fordi der er noget personale, der bliver smittet med corona, og derfor er der også brug for, at vi har det her ekstraordinære beredskab, lyder det fra borgmesteren.

Personale nyder opbakning

Hos det nuværende personale i hjemmeplejen glæder man sig over opbakningen fra andre faggrupper.

- Jeg synes da, at det er fantastisk, at man kan få hjælp til at få gjort rent. Nu er de (borgerne, red.) blevet forsømt i et stykke tid, så det er fint, siger Mona Spiele, Social- og sundhedshjælper i Jammerbugt Kommune.

Og selvom arbejdet i hjemmeplejen er langt fra Charlotte Strandgaards normale hverdag, så kan det være hun bliver hængende efter corona-epidemien.

- Det kan være, at jeg bliver så glad for det, at jeg skal til at være hjemmehjælper, siger Charlotte Strandgaard med et smil.

I Jammerbugt Kommune er det cirka tre procent af de kommunalt ansatte, der omskoles til nye jobfunktioner.