Kunst i rundkørsler brander byer

Kommunerne bruger millioner på udsmykning af rundkørsler for at reklamere for byerne. Det sender gode signaler, mener politiker.

Det bliver i folkemunde kaldt Teletubbi-land - det bakkede landskab i udkanten af Aabybro. Da projektet, der er tegnet af kunstneren Kurt Tegtmeier, i 2001 blev realiseret, blev det det første land art projekt i en rundkørsel i Danmark. Et landskab, som 11.000 bilister hver dag har udsigt til.

- Det var ildsjæle, der satte sig for at udsmykke området og lave et trist og uinspirerende sted til noget åbent og æstetisk, som byder folk velkomne, siger Ulla Tjell, der er kulturkonsulent ved Jammerbugt Kommune.

På værket er der en stor skulptur, som kaldes Nordstjernen. Hvis man stiller sig inde i skulpturen og kigger på stjernehimlen, kan man se netop Nordstjernen.

Rundkørselskunsten er inspireret af Kurt Tegtmeiers barndom på landet, hvor han var med til at smide dynger af gødning på markerne. Det er et projekt, der kræver vedligeholdelse – en opgave, kommunen har sat en robotplæneklipper til. 

Kurt Tegtmeiers værk var det første land art-projekt i Danmark.
Kurt Tegtmeiers værk var det første land art-projekt i Danmark.
Foto: Jens Hartvig

Teletubbiland kostede 2,6 millioner kroner og blev finansieret af det, der dengang hed Aabybro Kommune, den lokale Spar Nord fond og Statens Kunstfond. Dengang var det den største støtte, Statens Kunstfond nogensinde havde doneret – en donation på to millioner kroner. 

Også i Aars har man gjort noget ud af byens fire rundkørsler, hvor Per Kirkebys høje, røde teglstenstårne skyder op som en form for byport. Et projekt, der blev realiseret, efter at Kirkeby kritiserede Aars for at være grim og kedelig.

Udsmykningen af byens fire rundkørsler har kostet to millioner kroner. Kommunen betalte 400.000 kroner, mens resten af pengene kom fra lokale pengeinstitutter og fonde.

- Jeg synes, det sender et godt signal. Man kan jo altid diskutere kunst, men jeg synes, det ser godt ud, siger Niels Krebs Hansen fra Teknik- og Miljøudvalget ved Vesthimmerlands Kommune.

Rundkørslerne i Aabybro og Aars er mere end bare spændende at se på – det sender et signal om borgerne i byen, fortæller museumsinspektør ved Kunsten, Stinna Toft.

- Det har meget at gøre med branding. Kommuner bruger rundkørslen til at fortælle, at her bor der mennesker med visioner og ambitioner om at markere sig som en driftig by, siger hun.

Se meget mere om de nordjyske rundkørsler i vores udsendelse klokken 19.30. 


Seneste nyt

fra Nordjylland