Lille landsby har vind i sejlene: - Det er stukket af de sidste par år
Se indslaget herover.
Sammenhold, fællesskab og initiativ er tre nøgleord i landsbyen, lyder det.
Morten Brix er ikke i tvivl. Det går forrygende i Tranum. Så godt, at han mangler huse at sælge. Og mange. For efterspørgslen er stor.
– Det er stukket af de sidste par år. Der er stor efterspørgsel. Og det er især noget, der er sket efter corona. Jeg synes, vi oplever, at køberne vil ud af byen. Ud at bo på landet, hvor der sker en hel masse, og det gør der altså i Tranum, siger Morten Brix, ejendomsmægler i ECD Brovst.
Også den lokale brugs kan mærke en positiv udvikling. Der er gang i kasseapparatet. De lokale, men også turisterne er flittige kunder i butikken.
– Det går ok, vi kan ikke klage, lyder det fra Rasmus Sandal, brugsuddeler i Dagli'Brugsen i Tranum. Og han forklarer, at den store opbakning fra de lokale indbyggere og turisterne gør, at man har store planer for fremtiden.
– Når forholdene tillader det, kigger vi ind i at udvide butikken.
Går godt for ny restaurant
Hos restauranten V-Hav slog de dørene op helt ude ved Tranum Strand denne sommer, og det har de ikke fortrudt.
– Det er gået over al forventning. Det er gået rigtigt godt, og gæsterne har taget godt imod os, siger restauratør og kok Michael Pedersen - også kendt som Miv.
Han er begejstret for at være rykket ud tæt på Vesterhavet. Eksempelvis køber han fisk, skaldyr og grøntsager lige rundt om hjørnet.
– Det er ildsjæle, der er her. Det er de små vejboder, de små niche-ting. Naturen og Vesterhavet, smiler Miv, der i forvejen også er involveret i Klitrosens restaurant, der også ligger i området.
Sammenhold og Ildsjæle gør en forskel
Spørger man, hvad det er, de kan i Tranum, går ord som sammenhold, fællesskab og initiativ igen. Således også hos den lokale indbygger Kim Levinsen, som er med i flere udvalg, der er med til at skabe liv til byen.
– Jeg tror, det er fællesskabet. Jeg tror, man ved, at hvis ikke man gør noget selv, så sker der ingenting. Man må yde, før man kan nyde, griner Levinsen, som TV2 Nord møder foran det sidste skud på stammen i Tranums aktive samfundsliv: En padel-bane.
– Det var nogen af de voksne, som ytrede ønske om at få sådan en, og så gik vi sammen. Nogen er gode til at søge fonde. Andre kender en håndværker, og sådan fik vi bygget den, siger Kim Levinsen og peger på, at skaterbanen blev til på samme måde for to år siden.
I Dagli'Brugsen mener uddeleren også, at sammenholdet er vigtigt. Brugsen er en del af det lokale samfund og bakker op om lokale initiativer som byfesten, hvor de stiller lager og kølekapacitet til rådighed.
– Det er sammenholdet. Forståelsen for, at de små samfund ikke klarer sig, uden vi står sammen. Ofte oplever vi først det, når tingene er gået skævt. Her er man beviste om, at det skal ske løbende, og man skal være en del af processen, siger uddeler Rasmus Sandal.
Nye ting i støbeskeen?
Hos den lokale ejendomsmægler peger man også på et aktivt lokalsamfund som en nøgle til succesen for Tranum.
– Der sker utroligt meget i Tranum. Der er en meget aktiv landsbygruppe. Folk har fundet ud af, at området kan noget. Der kommer nye små virksomheder til. Der kommer spisesteder til. Der sker også en masse omkring skolen og idrætsforeningen, siger Morten Brix, der er ejendomsmægler i ECD Brovst.
Men mangler der slet ikke noget i Tranum? Trykker man Kim Levinsen lidt på maven, kan han ikke lade være med at smile og nikke over mod padelbanen.
- Det ville være godt at få tag på. Og så kunne vi da også bruge flere gæster. Et offentligt toilet og en ny byplan, så vi kan få bygget nogle flere huse, der kan tiltrække børnefamilier, så der kan komme flere børn i skolen. Så jo, der er nok at tage fat på, siger Kim Levinsen.