Lones liv efter kræft: - Hvis jeg kan plante bare et lille håb, er jeg kommet langt
Foto: Michael Andersen / TV2 Nord
- Man tænker ofte, at kræft er lig med død. Men det er det jo ikke, siger Lone Winther Christensen.
55-årige Lone Winther Christensen overlevede livmoderhalskræft. Nu har hun skrevet en bog, der skal inspirere andre kræftpatienter.
Se Nordliv-programmet ”Skal jeg bestille bedemand nu?” om Lone Winther Christensen nederst i artiklen.
- Du har kræft, Lone.
Lægens ord klinger skarpt i ørerne, men de er samtidig vævende og tomme.
Tomme som det hul, Lone Winther Christensen falder ned i, i samme øjeblik ordenes betydning når frem til hende.
- Jeg forsøger at lytte, men det hele er så fjernt, og jeg hører kun få ord som operation … MR-scanner … værste tilfælde kemo og stråler …
- Mine tanker flyver rundt, og det samme gør mit blik.
Kisten skal være hvid, og der skal pink blomster på
Lone Winther Christensen, tidl. kræftpatient
Men blikket kan kun ramme lægen og den sygeplejerske, der har sat sig helt tæt på Lone, så hun er klar til at gribe hende, hvis hun falder.
For ordene, Lone Winther Christensen hørte på hospitalet dén dag i 2013, er de ord, som alle frygter at høre. Men som på trods rammer hver tredje af os.
I dag er det 10 år siden, Lone Winther Christensen fra Aabybro blev en del af statistikken. Hun blev ramt af livmoderhalskræft, ligesom omkring 340 andre danske kvinder hvert år.
Men det er ikke dén historie, hun vil fortælle med sin nye bog ”Kræft og hva’ så nu?”.
Hun vil fortælle, hvordan hun og seks andre tidligere kræftpatienter overlevede sygdommen. Slog den i gulvet og lukkede lyset ind.
Hvid kiste med pink blomster
Sygeplejersken fik ikke brug for at gribe Lone Winther Christensen den dag, lægen gjorde hende til kræftpatient.
Få minutter efter, ordene gav genlyd i hendes hoved, gik hun i handlemode, som hun kalder det.
- Hvad gør vi så? Hvad er planen? Jeg skøjter nok lidt henover beskeden, fortæller den 55-årige om øjeblikket, der ændrede hendes liv for altid.
Kunne jeg bare tage dem allesammen under armen og sige: "I bliver også kræftfrie"
Lone Winther Christensen, tidl. kræftpatient
Det var først næste dag, da Lone Winther Christensen var ude og køre bil, at mørket og de dystre tanker manifesterede sig og stak afsted med hende.
- "Kisten skal være hvid, og der skal pink blomster på. Men i hvilken kirke skal begravelsen foregå, for jeg er jo født i Vester Hassing, men bor i Aabybro. Skal jeg bestille bedemand nu?"
Kæresten fik hurtigt stoppet tankerækken, for han fornemmede, hvor det var på vej hen.
- Det var nok meget godt, for dér skulle vi jo ikke hen. Og tak for det, siger Lone Winther Christensen retorisk til sin daværende kæreste.
Så kom beskeden
For Lone Winther Christensen begyndte hendes rejse med lægens ord, der dén dag for 10 år siden gjorde hende til kræftpatient. Malede hendes verden mørk.
Nu vil hun – med sine ord – hjælpe andre kræftpatienter gennem mørket og vise dem, at der er lys på den anden side.
- Jeg er heldigvis kommet godt ud på den anden side, og nu håber jeg, at bogen mentalt kan hjælpe andre, siger hun.
Sådan fortalte Lone sine sønner, hun havde fået kræft:
Ideen til bogen kom til Lone Winther Christensen på dagen, der var en af hendes lykkeligste. Fem år efter kræftdiagnosen kommer beskeden, hun har ventet på.
- Da jeg går ud fra min læge og får at vide, at jeg er rask og kræftfri, går jeg lige forbi de rum, hvor andre med kræft sidder og får kemo ind i årene og bliver behandlet. Og her tænker jeg: Kunne jeg bare tage dem allesammen under armen og sige: "I bliver også kræftfrie” i ét hug, fortæller hun.
Det vidste hun jo – med sin sunde fornuft – at hun ikke kunne gøre.
- Men så kan jeg bidrage på et mentalt plan. Og da jeg kører derfra ved jeg, at jeg vil dedikere det næste kapitel af MIT liv til at gøre en forskel, siger hun.
Det skriver Saxo.com om bogen:
Der findes to slags eksperter: dem, der har brugt det meste af deres liv på at behandle patienter og forske i sygdommen, og dem, der selv er blevet ramt af kræft. Begge parter kan byde ind med vigtige erfaringer til alle os andre, og i den her bog vælger Lone at lade seks andre kræftpatienter kommer til orde. Det er klogt og giver mange nuancer til det at få en kræftsygdom. Et eller andet sted handler den her bog om håb. Og det har man brug for, når kræft rammer ens liv.
En sommerdag erklæres Lone rask efter flere års kamp mod livmoderhalskræft. Den dag bliver begyndelsen på et nyt liv – et liv, hvor hun vil hjælpe andre, der står i en livskrise, og som føler sig alene.
KRÆFT – og hva’ så nu? er syv fortællinger om at bevare håbet, når udsigten er mørk, leve med bekymringer og svære tanker om fremtiden, overleve en sygdom og vende tilbage til livet igen med de ar på både kroppen og sjælen, som sådan en oplevelse efterlader.
Foruden Lone møder du blandt andre elitehåndbolddommer Mads, der skulle have været til VM, men som pludselig svæver mellem liv og død; Lena, der er på vej mod drømmejobbet som direktør, da hun får brystkræft; Mette, der får knoglekræft som teenager og forsøger at passe gymnasiet oven i kemo og en omfattende operation; og Christian, der har svært ved at tale med sine børn om sygdommen og dratter mentalt af hesten, den dag han bliver rask.
Undervejs supplerer læge og journalist Peter Qvortrup Geisling og overlæge Lars Ulrik Fokdal med faglige indspark. Til sidst i bogen er der et opslagsværk med en oversigt over begreber, som er nyttige at kende til.
Bogen er oplagt for patienter, pårørende og fagpersonale.
Vil plante håb
Bogens budskab var også tydelig fra første bogstav:
- Man tænker ofte, at kræft er lig med død. Men det er det jo ikke, siger hun – og modbeviser dermed de flestes værste frygt.
Derfor fortæller bogen om, hvordan syv tidligere kræftpatienter trodsede lægernes dom og snød døden. Genfandt glæden og livet.
- Kan jeg plante bare et lille håb med vores historier ved at fortælle, at vi har overlevet kræft, fortælle hvordan vi er kommet igennem et kræftforløb, og hvad de pårørende har gjort for os, så er jeg kommet langt med den her bog.
Sådan vil Lone hjælpe andre kræftpatienter:
Tæt på at give op
Lone Winther Christensen er selv dybt taknemmelig over, at hun er en af de heldige, der stadig trækker vejret, lever livet og er kræftfri.
- Når man får en kræftdiagnose, er man i følelsernes vold og måske meget tæt på at give op og sige: Der er jo ikke noget at gøre og arrangere sin egen begravelse, som jeg selv gjorde, siger hun.
Selv med tårer i øjnene og en bævrende stemme, kommer Lone Winther Christensens budskab alligevel klart ud:
- Jeg håber virkelig, bogen hjælper folk mentalt.
Bogen ”Kræft og hva’ så nu” er udkommet og kan købes i boghandlen eller på nettet. Forordet er skrevet af tv-lægen Peter Qvortrup Geisling, som også supplerer med faglige indspark undervejs.
Se Nordliv-programmet ”Skal jeg bestille bedemand nu?” om Lone Winter Christensen: