Naturnationalpark er måske på vej i Jammerbugt
Området her er en lille del af det 24.000 hektar store område i Han Herred, som Jammerbugt Kommune, politikere og en række interessenter håber på bliver til Naturnationalpark Han Herred.
Det er populært at skabe vild natur og at være 'vild med vilje'. Også i Jammerbugt Kommune, hvor man kæmper for at få etableret en naturnationalpark.
Der skal være mere vild natur og mindre pleje af den. I hvert fald i Han Herred i Jammerbugt Kommune. Her samarbejder kommunen derfor med det nordjyske folketingsmedlem Susanne Zimmer fra Frie Grønne og en række lokale interessenter om at etablere en naturnationalpark i området, der kun skal bestå af vild natur
- Det gavner naturen, fordi biodiversiteten er noget af det, der er stor mangel på i Danmark. Og kan vi få fremmet den i højere grad, end vi kan i dag, så kan det sikre, at vi stadig kan have de fugle, dyr, insekter og planter, vi har i dag. Og samtidig kan vi få endnu mere nydelse af naturen som mennesker, siger borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade.
Naturen har altid været vigtig for det her område, når vi snakker turister
Peter Krusborg, direktør, Destination Nordvestkysten
Projektet er stadig på tegnebrættet, men visionen og håbet er, at parken skal strække sig over et areal på mere end 24.000 hektar, der hovedsageligt er ejet af staten.
- Man hegner naturen ind, og så lader man naturen udvikle sig, som den skal. Og så sætter man nogle dyr ind, som naturligt vil kunne klare sig her – nemlig bisonokser og vildheste, forklarer Mogens Gade.
Turismen vil også gavne af ny nationalpark
Selvom det primære formål er at skabe mere tilgængelighed og vild natur, der passer sig selv, så kan parken også blive en sidegevinst for turismen. Det fortæller Peter Krusborg, direktør for Destination Nordvestkysten.
- Naturen har altid været vigtig for det her område, når vi snakker turister. Og den er kun blevet endnu mere vigtig af den covid-19 tid, vi er i, siger han.
Destination Nordvestkysten bakker altså op om projektet, men:
- Samtidig er vi selvfølgelig meget opmærksomme på, at det skal være en oplevelse, der både er bæredygtig for destinationen og for dem, der bor her - og som samtidig er en god oplevelse for de gæster, der kommer her, siger Peter Krusborg.
Asylcenter får nyt formål
Kommunens tidligere asylcenter indgår også i planerne, hvor tanken er, at bygningerne skal omdannes til et formidlingscenter.
- Der vil nok ikke være så mange plancher, men måske mere interaktive ting, der kommer frem, siger Mogens Gade, og fortsætter:
- Så det vil være på et professionelt højt niveau i forhold til at formidle naturen.
Næste skridt er, at politiker Susanne Zimmer nu skal fremsætte projektet i et beslutningsforslag i Folketinget – og borgmesteren er optimistisk.
-Her er der lodsejere og lokale ildsjæle, der gerne vil spille med fra starten. Og så har Jammerbugt Kommune afsat 2 millioner kroner til projektet. Det viser også, at der er kommunal interesse for projektet.