Nordjysk historie i levende billeder: 38 lokalhistoriske film foreviget på nettet
Det Danske Filminstitut har sammen med lokalarkiver og biblioteker i Jammerbugt og Brønderslev Kommune nu gjort hjemmesiden "Danmark på film" endnu bedre set med nordjyske øjne. Det har været nødvendigt at være på jagt i kældre, på lofter og hos borgere for at finde gamle filmruller, der ikke har været vist i årevis. Og nu er der samlet 38 lokalhistoriske film fra de to kommuner.
Efter flere måneders arbejde er 38 lokalhistoriske film fra Nordjylland blevet digitaliseret. Nu ligger de frit tilgængeligt på internettet.
For nordjyderne er lokalhistorien nu blevet endnu nemmere at begive sig ned i.
Det Dansk filminstitut har med projektet "Dit Danmark på film" restaureret og digitaliseret 38 dokumentariske film fra Jammerbugt og Brønderslev Kommune. Vi har udvalgt tre af filmene, som kan ses her i artiklen.
De lokalhistoriske film er samlet på den gratis streamingportal danmarkpåfilm.dk, der dækker over 100 års historie med 1600 videoer, hvor der hele tiden tilføjes nyt materiale.
Normalt indhentes videoerne fra Det Danske Filminstituts egne arkiver, men det gav også et hul på landkortet i forhold til Nordjylland. Derfor bad Det Danske Filminstitut i august 2019 Jammerbugt og Brønderslev Kommunes lokalhistoriske forsamlinger om hjælp til at skaffe materiale.
- Vi er jo hele Danmarks filminstitut, så vi ville gerne dække et af de huller, vi vidste, vi havde. Der har været nogle utroligt spændende film, der viser både lokal- og verdenshistorie, siger Christine Bøge Lejre, der er projektleder ved Det Danske Filminstitut.
Optagelser fra Brønderslev i 1930'erne med butikker og folk, som færdes på gaden.
Fortællingen om vores rødder
Under projektet måtte hver kommune vælge op til 20 titler, som de gerne ville have restaureret. En af dem, der har været med til udvælgelsen af de forskellige klip, er Susanne Hjorth Hansen. Hun er bibliotekschef i Jammerbugt Kommune, og ifølge hende er digitaliseringen af de gamle film et nødvendigt værktøj i det moderne Danmark.
- Det er vigtigt, at vi kan formidle de gamle film. Så længe de ligger på en masse forskellige spoler, er det umuligt for os at få det vist. Selvom det kan virke passé, er det et vigtigt led i historien. Det fortæller en masse om vores rødder, siger Susanne Hjorth Hansen.
Hun håber på, at den forbedrede kvalitet og lettere tilgængelighed vil få flere nordjyder til at interessere sig for lokalhistorie.
- Jeg tror, vi vil nå ud til nogle grupper, der ikke har lokalhistorie som interessefelt. Filmene dokumenterer kvindearbejde, livet på gårdene og hverdagsliv. Der er også nogle film om afvanding, hvilket er noget, der har haft stor betydning for mange områder af Jammerbugt Kommune, siger Susanne Hjorth Hansen.
Hjallerup Marked, 1947.
Udskudt premiere
Det Danske Filminstitut er meget tilfredse med resultatet. Forhåbningen er, at hvis der kan skaffes yderligere finansiering, vil projektet fortsætte til flere kommuner i landet.
- Vi er altid interesserede i at høre om film, der kan have almen interesse, men desværre har vi ikke mulighed for at digitalisere enkelte privatoptagelser, og derfor har vi lavet et projekt som dette, som vi håber på at kunne lave flere af i fremtiden siger Christine Bøge Lejre, projektleder ved Det Danske Filminstitut.
I Nordjylland var det oprindeligt meningen, at nogle af filmene skulle vises i biografen i Pandrup og Fjerritslev, men på grund af coronasituationen er arrangementerne blevet udskudt, indtil det er sikkert for folk at mødes igen.
Opførelsen af Brovst Skole, 1950.
(I den første version af denne artikel fremgik det, at det stadig var muligt at indsende filmspoler til Det Danske Filmintitut. Det er desværre ikke korrekt. Fejlen er nu rettet)