LIGE NU:

Nordjyske udvalgsformænd: Der er akut behov for trepartsaftale til lærlinge

Formændene for arbejdsmarkedsforvaltningerne i Vendsyssel opfordrer regeringen og arbejdsmarkedets parter til trepartsaftale for at sikre praktikpladser.

Fremtiden er på spil for titusindvis af lærlinge i Danmark på grund af corona-krisen. Fire nordjyske udvalgsformænd kræver nu handling. De fire formænd mener, at udfordringen er så stor, at kun en trepartsaftale kan imødegå den aktuelle situation.

- Vi er dybt bekymrede for konsekvenserne for den enkelte lærling, der risikerer at se sin uddannelse og fremtid falde på gulvet. For lærlingen personligt er det voldsomt utrygt, og samtidig en bombe under fremtidens faglærte arbejdskraft her i Produktions-Danmark, siger formand for Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget i Hjørring Kommune, Thomas Klimek (S).

Bekymringen i Hjørring deles af formand for Beskæftigelsesudvalget i Jammerbugt Kommune, Morten Klessen (S).

- Hvis ikke der handles på den helt store klinge nu, så er virkeligheden, at vi risikerer at miste flere årgange af faglært arbejdskraft. Det kan vi som samfund ganske enkelt ikke være bekendt, og det vil koste os alle dyrt, pointerer Morten Klessen (S)

I Frederikshavn Kommune peger formand for Arbejdsmarkedsudvalget, John Karlsson (S) på, at situationen for lærlingene er aldeles akut.

- Situationen er den, at 8000 elever med korte aftaler på seks måneders praktik inden længe skal have nye aftaler. Efter nytår startede 10.000 nye lærlinge op på grundforløb, og deres mulighed for en praktikplads er voldsomt udfordret, siger Karlsson (S).

Løsningen er ifølge formændene en trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. De opfordrer derfor regeringen til at indkalde til forhandlinger med det samme og peger samtidig på, hvad aftalen bl.a. bør indeholde.

- En trepartaftale bør indeholde elementer som kontante pengepræmier til arbejdsgiverne for forlængelse af aftaler, forhøjet lønkompensation under skoleophold og andre understøttende tiltag, så vi ikke mister en generation af faglærte, lyder det fra formand for Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget i Brønderslev-Dronninglund Kommune, Eskild Slot Andersen (S).

Hanklit 2 advarsel

Politiet advarer: Sten på størrelse med fodbolde falder ned på stranden

genåbning erhvervsuddannelse himmerlands erhvervs- og gymnasieuddannelser Aars

play Erhvervsuddannelser er genåbnet i fuldt omfang: - Det er sat'me dejligt, lyder det fra murerlærling

kylling teaser sous vide

Hessel reddede kyllings liv med en sous vide

20210421-181055-L-1920x1280we

AaB vinder 3-2 over OB

Hanklit 2 advarsel

Politiet advarer: Sten på størrelse med fodbolde falder ned på stranden

genåbning erhvervsuddannelse himmerlands erhvervs- og gymnasieuddannelser Aars

play Erhvervsuddannelser er genåbnet i fuldt omfang: - Det er sat'me dejligt, lyder det fra murerlærling

Til forsiden

Til forsiden