01:57

Kasper Pedersen fra Pandrup er netop blevet uddannet konservator og har åbnet eget værksted i Pandrup - selvom han er både ord- og talblind. Video: Bruno Stagsted

Foto: Bruno Stagsted

1 af 2

Ord- og talblinde Kasper kæmpede sig gennem drømmeuddannelsen

Tal- og ordblinde Kasper Pedersen fra Pandrup har efter fire års mesterlære fået drømmeuddannelsen og drømmejobbet.

Det har været en kamp for Kasper Pedersen. En lang kamp. Men han vandt den. 

Den unge mand fra Pandrup er efter fire år i mesterlære blevet en af bare 50 zoologiske konservatorer i Danmark. Uddannelsen har, som alle uddannelser gør, trukket tænder ud, men for Kasper Pedersen, der er både tal- og ordblind har vejen til drømmejobbet været belagt med endnu flere udfordringer.

- Jeg kan ikke sætte mig til en computer og lave regnskaber eller programmere eller noget som helst, siger Casper Pedersen, der gennem hele sin opvækst har kæmpet: Med tallene, med bogstaverne, med systemet og med sig selv.

- Det har været en kamp, fordi man skulle sidde ved Casper hver dag og han skulle have hjælp hele tiden, fortæller Agnethe Pedersen, der er mor til Kasper og har været ved hans side gennem hele hans opvækst og voksenliv.

Det samme har den øvrige familie, vennerne og så Kaspers kone, der gennem hans uddannelse har læst højt for ham.

- Jeg har fået lovstof læst op som godnathistorie, kan man sige, siger Kasper Pedersen med et smil.

Den store hjælp fra Kaspers nærmeste var en uundværlig del af hans rejse, men han tilskriver også æren for sine sejre til sig selv:

- Den måde jeg er kommet hertil på er ved at folk har troet på mig og ved at jeg har troet på mig selv. Troet på, at jeg godt kunne, siger Kasper Pedersen, der har et klart råd til andre, der kæmper med tallene og bogstaverne.

- Du må bare ikke opgive. Der er nogen derude, der vil hjælpe dig, siger den nyuddannede konservator, der nu har sit eget værksted i Pandrup. Han er indtil videre eneste mand i butikken, men han drømmer om at udvide:

- Få en mand eller to. Det kunne jeg godt tænke mig, men det er nok et stykke ude i fremtiden.