Seneste nyt:

Professor om PFAS i badevand: - Det spiller ingen rolle om man bader en gang eller to

Professor i miljømedicin forklarer, at badning i potentielt PFAS-forurenet vand, ikke er farligt på kort sigt. Det er eksponering over tid - og gennem fødevarer, der er problematisk.

At Jammerbugt Kommune har fundet PFAS over grænseværdierne i badevandet ud for Gjøl Havn, skal ikke afholde badeglade nordjyder fra at hoppe i vandet. Det er budskabet fra professor Philippe Grandjean, der specialiserer sig i miljømedicin på Syddansk Universitet.

- Bare fordi man går i vandet en gang eller to, det spiller ikke nogen rolle, forklarer professoren.

Årsagen til professorens afdramatiserende tilgang til det, der over de seneste uger og måneder tegner sig til at være en potentiel miljøforurening i hidtil uset omfang er, at PFAS-stofferne der bestemt er skadelige, ikke er akut skadelige.

- Det der spiller en rolle er hvor meget PFAS man optager over mange år. Det er noget, der ophober sig i kroppen over lange perioder, forklarer han og peger i stedet på at udbredt PFAS-forurening i vores vandmiljø kan gøre det skadeligt at spise meget fisk og mange skaldyr fra forurenet vand.

- Det er ikke gennem huden, vi optager de her stoffer. Det er gennem mave-tarm-kanalen og vi optager stort set alt vi spiser. Og hver gang man analyserer fødevarer, finder man stort set altid PFAS i fisk og skaldyr, lyder det fra professoren.

Fødekæden giver PFAS-problemer

- Så hvis man finder PFAS i badevandet, så er der en risiko for, at lidt længere ude, hvor der er fisk og skaldyr, er der organismer, der optager det her. Det kan være i små skaldyr som er for små til os at spise, men som er mad for rødspætterne - og så kommer fødekæden i spil. Det vil sige at der er mere PFAS i torsk, laks og allermest i for eksempel tun, der er øverst i havets fødekæde.

Ifølge professoren kan PFAS-forurening også være problematisk for for eksempel sportsfiskere, der tager en laks eller ørred med hjem fra den lokale å for at lave en på overfladen lækker middag.

- Det kan sagtens være et problem i de ferske vande, ligesom det har vist sig at være langs kysterne og forurening i dyr er noget Fødevarestyrelsen ser på.

Svært at forklare forskellige resultater

PFAS-prøverne fra Gjøl er indtil nu de eneste i Nordjylland hvor der er målt værdier over grænsen i badevand - og 14 dage efter den prøve, der viste de forhøjede niveauer blev taget, viste en ny prøve PFAS-værdier, der var inden for det tilladte. Denne "forbigående" forurening kan Philippe Grandjean ikke umiddelbart forklare.

- Man kan måske godt forestille sig, at der har været en forurening, der er passeret forbi. Men hvor kom den så fra? Det er stoffer, der ikke nedbrydes og derfor er det normalt en forurening, der er vedvarende fordi den siger et sted fra - fra et affaldsdeponi eller fra en brandøvelsesplads. Og der vil man formode at det er noget, der siver mere og mere - eller måske med tiden mindre.

Se hele interviewet med professor Philippe Grandjean her:


Spilt med Heunicke og Hannah

play Brexit kan koste Hannah lægedrøm - nu vil minister se på regler for udenlandske læger

250617 norwegian erstatningskrav

play Ansatte i lufthavn tiltalt for svindel med flybilletter

Tech

Populær uddannelse i Aalborg: Unge vil kombinere bøger og håndværk

teater31.jpg

Danmarks ældste operafestival er i gang

Spilt med Heunicke og Hannah

play Brexit kan koste Hannah lægedrøm - nu vil minister se på regler for udenlandske læger

250617 norwegian erstatningskrav

play Ansatte i lufthavn tiltalt for svindel med flybilletter

Tech

Populær uddannelse i Aalborg: Unge vil kombinere bøger og håndværk

Til forsiden

Til forsiden