LIGE NU:

Straffet for at arbejde: Dagpengesats lavere end kontanthjælp

Lolitta Jensen fra Fjerritslev er kommet i klemme i den nye dagpengereform. Hendes dagpengesats er så lav, at kommunen supplerer op til kontanthjælpsniveau.

8.682 kroner om måneden før skat. Det er alt, hvad Lolitta Jensen fra Fjerritslev kunne få i dagpenge efter dagpengereformen trådte i kraft i juli 2017.

- Der brød hele min verden sammen. Det kan man jo ikke eksistere for. Det er jo helt uhørt, siger Lolitta Jensen.

quote Der brød hele min verden sammen. Det kan man jo ikke eksistere for. Det er jo helt uhørt.

Lolitta Jensen, dagpengemodtager

I 16 år har Lolitta Jensen arbejdet på kyllingeslagteriet i Brovst, men blev fyret. Efterfølgende var hun på dagpenge, og da de løb op, var hun i forskellige småjobs og vikariater.

Nu har hun genoptjent sin ret til dagpenge, og så frem til at komme ud af kontanthjælpssystemet. Sådan endte det dog ikke. Lolitta Jensen er nemlig kommet i klemme i de nye regler og får dermed en dagpengesats, der er 2.518 kroner lavere end kontanthjælpen.

dagpenge reformen

Onsdag morgen tog Lolitta Jensen sagen i egen hånd. Sammen med sin fagforening 3F var hun til møde på Christiansborg med beskæftigelsesudvalget for at arbejde på at få ændret reglerne igen.

- Vi er blev taget godt i mod, og jeg kan mærke, at de lytter interesseret til mig, og jeg føler, de tager mig seriøs, siger Lolitta Jensen.

Lolitta Jensen er langt fra den eneste, som er blevet ramt af reformen. Det oplyser 3F Vendsyssel.

- Desværre kan jeg sige, at der tilsyneladende er rigtig mange eksempler. Vi står faktisk i nogle situationer, hvor det kan være rigtig svært for os at vejlede, for det kan gå helt galt, siger Per Kjeldsen, formand for 3F Vendsyssel.

Ifølge 3F er der en klar skævvridning i den nye dagpengereform, og fagforeningen mener derfor, at reglerne skal laves om.

- Der skal laves nogle retfærdige regler. Det skal ikke være tilfældigheder eller et lotterispil, der afgør, om man får en ordentlig indkomst eller ej, siger Per Kjeldsen.

Det er regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti der står bag dagpengereformen. Efter mødet med Lolitta Jensen og 3F Vendsyssel er der dog enighed om, at reformen ikke virker efter hensigten.

quote Der skal laves nogle retfærdige regler. Det skal ikke være tilfældigheder eller et lotterispil, der afgør, om man får en ordentlig indkomst eller ej.

Per Kjeldsen, formand for 3F Vendsyssel

- Da vi vedtog den nye dagpengereform, havde vi ikke set komme, at nogen vil ryge helt ned på omkring 8.000 kroner i dagpengesats, siger Bent Bøgsted, formand for beskæftigelsesudvalget (Dansk Folkeparti).

Beskæftigelsesudvalget har nu lavet en aftale med beskæftigelsesministeren om, at de skal mødes og samle op, og efterfølgende forsøge at finde en løsning på situationer som Lolitta Jensens.  

Nu håber Lolitta Jensen, at hendes besøg på Christiansborg vil gøre en forskel for andre, som er i samme situation som hende selv.

- Det jeg håber mest på, er at min situation kan åbne op for andre, så de kan blive hjulpet.

Politikerne har hørt om flere tilfælde som Lolitta Jensens i Nordjylland. Beskæftigelsesudvalget vil nu have afdækket, hvor mange

danskere der er blevet ramt på sammen måde af reformen.