Tidsplanen skrider: Aflivningen af mink på Gjøl går meget langsommere end ventet

I torsdags begyndte aflivningen af Poul Frederiksens 38.000 mink, der sidste fredag blev konstateret smittet. Tre dage senere må myndighederne sande, at arbejdet trækker ud. Indtil nu er blot en fjerdedel af minkavlerens dyr slået ned.

Myndighederne arbejder på højtryk for at slå mink ned på Gjøl. I øjeblikket er de i færd med at slå minkbesætningen ned på tre farme.

Én af disse farme tilhører minkavler Poul Frederiksen. Gjølboen har i alt 38.000 mink, og selvom myndighederne siden i torsdags har arbejdet på at slå Poul Frederiksens minkbesætning ned, så er de langt fra i mål.

Oprindeligt skulle aflivningsarbejdet være startet onsdag, men uenighed mellem minkavlere og Fødevarestyrelsen forsinkede opstarten. Nu erkender Fødevarestyrelsen, at opgaven tager længere tid end ventet.

- Der har været lidt modstand undervejs. Onsdag kom vi ikke i gang, og torsdag kom vi i gang meget sent. Derudover har der været nogle forhindringer fredag og lørdag, så det gør selvfølgelig, at det trækker længere ud end håbet, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker.

Hastigheden af arbejdet møder kritik fra minkavler Poul Frederiksen. Han mener, at minkavlerne selv kunne have klaret arbejdet markant hurtigere.

- Det er fuldstændig vanvittigt. Vi (minkavlere, red.) er nu engang de bedste til at håndtere det her. Det er der ingen tvivl om. Det har de (myndighederne, red.) da bevist nu med 200 mand, og de er overhovedet ikke kommet nogle vegne, siger han.

Kompensation splitter minkavler og myndigheder

Minkfarme, hvor besætningen er rask, kan se frem til 100 % i kompensation, mens smittede farme må nøjes med 82 %. Det faktum giver anledning til uenighed mellem minkavleren og myndighederne. Og det betyder i kroner og øre 1,2 millioner kroner mindre i kompensation til Poul Frederiksen.

Den forskel finder Poul Frederiksen urimelig, da han ikke mener, at der er fakta, der kan fortælle minkavlerne, hvordan de på tilstrækkelig vis kan gardere sig imod smitten. Han ønsker ellers at bistå med aflivningerne.

-Jeg tror personligt, at jeg kan få alle avlere til at være medspillere. Men jeg vil ikke pisses op og ned ad ryggen af politikere, der står og lover os kompensation, siger minkavleren.

Veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker, oplyser til TV2 Nord, at Fødevarestyrelsen gerne så, at der blev indledt et samarbejde med minkavlerne, således de kunne hjælpe til med at slå minkene ned. Samarbejdet er ifølge veterinærchefen ikke blevet til noget endnu grundet modstand fra minkavlerne.

Trods det manglende samarbejde satser myndighederne på at være færdige med at slå Poul Frederiksens mink ned i løbet af den kommende uge. I alt mangler de at slå cirka 30.000 af hans mink ned.


Seneste nyt

fra Nordjylland