En ny nisse i Klarborg-samlingen ser dagens lys efter en vigtig sejr over Rikki Tikki Company. Foto: Klarborg

Etly Klarborg er kvinden bag nisserne, som hun har lavet, siden hun var en lille pige. Foto: Klarborg

1 af 2

Trip Trap-nisserne vender hjem til familien Klarborg

Retssagen om rettighederne til de populære Klarborg-nisser, som i en årrække er blevet solgt under mærket Trip Trap, er nu afgjort.

Der findes flere end 300 forskellige af de elskelige, runde nissefigurer, man i flere år nu har kunnet købe i hele landet under mærket Trip Trap. Men efter gårsdagens dom i Sø- og Handelsretten kan man fra nu af finde dem under navnet Klarborg - deres oprindelige.

Kvinden bag nisserne, Etly Klarborg, har nemlig fået medhold i en lang sag, der har kørt mod Trip Trap og Rikki Tikki Company om salgsretten til de populære nisser. Her er det blevet slået fast, at Rikki Tikki Company har krænket Klarborgs ophavsrettigheder og nu skal betale Etly Klarborg og Klarborg ApS 375.000 kroner i skyldig royalty for salget.

Aftalen har i mange år været, at Rikki Tikki Company solgte nisserne efter en licensaftale til Klarborg. Men da Klarborg-familien i juni 2015 opsagde den aftale, blev de to parter om, hvordan opsigelsesperioden skulle afvikles.

Her mente Rikki Tikki Company, at de over de næste 24 måneder, som opsigelsesperioden løb over, kunne blive ved med at bestille og sælge nye nisser fra Klarborg - familien derimod mente, at Rikki Tikki Company i løbet af de 24 måneder skulle tømme det lager, de allerede havde.

 

Uenigheden førte til den retssag ved Sø- og Handelsretten, som netop er blevet afgjort til Klarborg-familiens fordel. For Etly Klarborg – skaberen af de ikoniske Klarborgnisser – kommer Sø- og Handelsrettens dom som en befrielse.

- Jeg føler, at retfærdigheden er sket fyldest i dag. Jeg har lavet nisserne, siden jeg var en lille pige, og jeg har altid gjort det med hjertet. Så det er en stor lettelse, at jeg nu har fået mine nissebørn hjem igen i god behold. Nu er der ikke længere nogen, der kan gøre dem fortræd. Så fremtiden tegner lys – både for nisserne og for Klarborg-familien, siger Etly Klarborg, der bor og har gårdbutik i Moseby tæt på Jammerbugten.

Sejren har Etly Klarborg valgt at fejre med en ny nisse til kollektionen, som får navnet "Hjem til mor".