LIGE NU:

Trods forbud og aftale: Fiskerne er stadig utilfredse med hollandske bomtrawlere

Formanden for Thorup Strand Kystfiskerlaug mener, at den nye aftale ikke er nok til at redde kystfiskeriet.

Fiskerne i Thorup Strand fik i går en lille sejr i deres lange kamp mod hollandske bomtrawlere, som ikke længere vil fiske med store jernkæder på de følsomme stenrev vest for Hirtshals.

- Vi er rigtig glade for, at Danmarks Fiskeriforening har fået stoppet det her helt vanvittige forsøg på at lave kædemåttefiskeri på stenrevene. Så her er vi helt enige med ministeren i, at det er meget glædeligt, siger formand for Thorup Strand Kystfiskerlaug Thomas Højrup.

Men selvom de hollandske bomtrawlere fremover vil holde sig mere end 12 sømil fra kysten, er det dog langt fra nok til at redde kystfiskeriet.

- Det er kun toppen af isbjerget. Det store problem er, at de ligger på rødspættegrundene på mellem 12 og 24 sømil fra kysten, hvor vi har vores rødspættefiskeri, og hvor der er meget rige biotoper, og det er der, de ligger og graver hele året med deres kæder, og det er der jo ikke rørt ved, siger Thomas Højrup.

Frygter andre nationer sætter kurs mod danske fiskepladser

For Thorup Strand-fiskerne er problemet stadig, at der ikke føres regnskab med, hvor de fremmede fiskefartøjer reelt fanger deres fisk. Og de frygter nu, at fiskere fra andre nationer, som før fangede fisk i engelsk farvand, nu sætter kurs mod fiskepladserne ud for Danmark.

- Vi ville jo gerne have løst det her problem, inden Brexit var aftalt. For når andre fiskeflåder ser, at man med så lille en kvote, som hollænderne har, kan ligge 20 store bomtrawlere hele året og fiske, så er det meget fristende for andre, som også bliver klemt af Brexit, at sige: det er måden, hvor vi kan udvide vores fiskeri, vi skal op og ligge der, hvor hollænderne ligger, for der bliver vi ikke rigtig tjekket for, hvor meget vi fanger, forklarer Thomas Højrup.

quote Det ultimative vil være, at man ikke fisker med bomtrawl i Skagerrak.

Thomas Højrup, formand, Thorup Strand Kystfiskerlaug

Fiskerne sætter derfor deres lid til de jurister, som lige nu arbejder på en EU-lovtekst, som skal sætte nye rammer for fiskeriet i Skagerrak.

- Det ultimative vil være, at man ikke fisker med bomtrawl i Skagerrak. Og måden, vi kommer derhen på, er, at de ikke kan overføre fisk, de har fanget her, som om de var fisket i Nordsøen, og dermed kan ligge heroppe meget længere på de bittesmå kvoter, de har, siger Thomas Højrup.

Torsken står for at blive udryddet

Sagen har allerede rumsteret på Christiansborg og i EU i mere end tre år, og den nye lovtekst kan tidligst være færdig til sommer, hvorefter den igen skal gennem det politiske system for at blive vedtaget - eller forkastet.

Imens kan fiskerne bare se til, mens konkurrencen om fangsterne bliver større med endnu flere konkurrenter på vej.

- Torsken står foran et muligt kollaps, og det gør andre arter også. Så vi står i en katastrofal situation marinbiologisk, siger Thomas Højrup.

def_thumb,50_percent

play Ny lov skal hjælpe katte og deres ejere: - Vi håber, det kan gøre en forskel

240621 Karsten Lauritzen donerer bryllupsblomster

Plejehjem fik blomster fra politikers bryllup: - De er så smukke, vores borgere glemmer deres sygdomme for en stund

def_thumb,50_percent

play Skyet fredag - med udsigt til weekendsol

240621 Søren Brostrøm besøger vaccinationssted i Aalborg Øst

play Brostrøm stak selv nålen i Aalborg: - Tilslutningen har været helt fantastisk

def_thumb,50_percent

play Ny lov skal hjælpe katte og deres ejere: - Vi håber, det kan gøre en forskel

240621 Karsten Lauritzen donerer bryllupsblomster

Plejehjem fik blomster fra politikers bryllup: - De er så smukke, vores borgere glemmer deres sygdomme for en stund

def_thumb,50_percent

play Skyet fredag - med udsigt til weekendsol

Til forsiden

Til forsiden