Seneste nyt:

Veganere stævner nordjysk kommune for forskelsbehandling

Dansk Vegetarisk Forening hiver Jammerbugt Kommune i retten, fordi kommunen ikke tilbyder vegansk kost i daginstitutioner.

Mælken er fra en ko, og mayonnaisen indeholder æg i daginstitutionerne i Jammerbugt Kommune.

Hvis familier, der lever vegansk, i stedet ønsker et plantebaseret alternativ til deres barn, så må de vælge en privat vuggestue eller børnehave. Medmindre barnet er allergisk, tilbydes der ikke plantebaseret kost.

Det får nu Dansk Vegetarisk Forening til at stævne Jammerbugt Kommune for forskelsbehandling.

- Det, vi hører fra vegetarer og veganere over hele landet, er, at de bare ønsker et rigtigt alternativ til de måltider, andre får serveret, og det, mener vi ærligt talt ikke, er for meget at bede om, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Udover Jammerbugt Kommune har foreningen også stævnet Region Hovedstaden, Region Sjælland samt Københavns Kommune, fordi der også her er eksempler på borgere, der ikke har haft mulighed for at få vegansk mad fra offentlige institutioner.

Fastsat efter Fødevarestyrelsens kostråd

Det er ifølge DR en børnefamilie med to døtre, der har klaget over Jammerbugt Kommune. Familien lever vegansk, men har været nødsaget til at skifte til en privat daginstitution, fordi de fik afslag på at få serveret vegansk mad til børnene i den kommunale daginstitution.

På borgmesterkontoret i Jammerbugt Kommune vil borgmester Mogens Christen Gade fra Venstre ikke kommentere på sagen, fordi kommunen endnu ikke har modtaget den endelige stævning. 

Direktør for Børn og Familie i Jammerbugt Kommune, Diana Lübbert Pedersen, bekræfter, at kommunen har modtaget oplysning om stævningen, men den er endnu ikke forkyndt fra retten, og derfor har hun ingen yderligere kommentarer til sagen.

Reglerne for daginstitutionerne er blandt andet fastsat efter Fødevarestyrelsens officielle kostråd. Heraf fremgår det, at mælkeprodukter og ost er vigtige kilder til næringsstoffer.

Ærgrer sig over retssager

Dansk Vegetarisk Forening ærgrer sig over, at de nu må gå rettens vej, for de havde håbet, at situationen kunne være løst med dialog:

- Vi ville ønske, at det ikke var nødvendigt at gå rettens vej for at sikre veganere og vegetarers ret til at spise måltider uden animalske produkter. Men der er desværre en udbredt forskelsbehandling af familier og borgere, der ønsker nærende, plantebaserede måltider, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Foreningen har stævnet de to kommuner og to regioner ud fra Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 9 samt diskriminationsforbuddet i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 14. 

Det kan du læse mere om i faktaboksen herunder:

FAKTA OM STÆVNINGEN

I alt har 1300 borgere støttet med donationer til at føre retssagerne. Donationerne løber op i knap 450.000 kroner.