02:12

Video: Robert Bedsted

Vildtkamera sat op: Dræbt og delvist ædt rådyr bekymrer lokale

Borger på Gjøl mistænker at en strejfende ulv kan stå bag.

Et ungt rådyr blev her til morgen fundet dræbt og delvist ædt i et sommerhusområde nær Gjøl. 
Dyret er blevet dræbt og efterfølgende slæbt rundt i kvarteret og store dele af dyrets maveregion, indvolde og bagben er ædt. Selvom der ikke er set ulve i området, frygter flere lokale at det danske toprovdyr er kommet på visit. 

- Indtil vi har helt sikre beviser på, at det ikke er ulven, så ved vi jo ingenting, siger Knud Nielsen, der ejer grunden, hvor det makabre fund blev gjort. 

Knud Nielsen valgte derfor sammen med en lokal jæger at sætte et såkaldt vildtkamera op for at få et billede af dyret, der har nedlagt og ædt af rådyret. Vildtkameraet er et fuldautomatisk kamera, der reagerer på bevægelse og kan tage billeder selv i mørke. Det er blandt andet vildtkameraer, der har taget en lang række af de eksisterende billeder af danske ulve. 

Indtil vi har helt sikre beviser på, at det IKKE er ulven, så ved vi jo ingenting

Knud Nielsen

- Det kan tage både still-billeder og video og reagerer på bevægelse ud til 15 meter foran kameraet, forklarer jæger Mads Westergaard, mens han monterer kameraet på et nærliggende træ, så det overvåger området, hvor rådyret ligger. 

Ifølge en ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet er der idag kun 4-5 ulve tilbage i Danmark. I Nordjylland holder den ene til. Der er tale om en enlig hanulv, som forskerne har givet navnet GW781m.

Hanulven vandrede op gennem Nordjylland i November og December 2017 og har siden fortrinsvist opholdt sig i området mellem Hirtshals og Skagen. Her er den med sikkerhed fotograferet to gange i 2018.

Det er ifølge forskerne derfor næppe GW781m som er på spil på Gjøl. 

Her er ulven set i Danmark

Hjemmesiden Ulveatlas.dk kortlægger og følger de danske ulve. Se de officielle observationer HER

- En ulv vandrer jo 60 kilometer om dagen, så det tager den ikke lang tid at komme her til. Turen over dæmningen er bare fem kilometer og området her er jo perfekt. Her er fred og der er en enorm bestand af rådyr, siger Knud Nielsen. 

Jæger Mads Westergaard er imidlertid mere skeptisk. Ifølge ham er det mere sandsynligt, at det er en ræv, som har ædt af rådyret. 

- Rævene plejer at spise maveregionen og bagbenene på rådyrene, så jeg tvivler på, at det er en ulv.
Når det så er sagt, så vil det være bekymrende, hvis ulven er her igen. Folk bor tæt i det her lille samfund og der er mange børn i skoven og man ved ikke helt, hvad en ulv kan finde på, hvis den bliver presset nok, forklarer han. 

Viltkameraet overvåger nu kadaveret og indtil det afslører rovdyret, må de lokale vente tålmodigt.