Forsvarens vidne gav overraskende anklageren ret i klitsag
Sagen om de ødelagte klitter i Skagen er fortsat ved retten i Hjørring. På dag to ved retssagen er der ét helt stort emne – omfanget af skaderne på klitterne.
To emner var gennemgående ved anden dagen af retssagen i den meget omtalte klitsag fra Skagen, hvor retten i Hjørring skal tage stilling til, om de to tiltalte i sagen skal dømmes for hærværk mod to klitter på Skagen Sønderstrand tilbage i oktober måned 2019.
Det helt centrale for både anklageren og de tiltalte mænds forsvarer er, hvor stort et areal, der er blevet kørt på og flyttet sand fra med en gummiged den tidligere oktober morgen, og hvor mange hjelme, der blev fjernet i forbindelse med forkortningen af klitterne.
Fra dagens begyndelse var der lagt op til at otte vidner skulle ind og afgive forklaring, men forklaringerne fra de to vidner og ikke mindst antallet af spørgsmål fra anklagemyndigheden og Hans Andersens forsvarer gjorde, at tre vidner måtte skæres fra og først skal vidneafhøres fredag.
Kom nærmere skadernes areal
Særligt et vidne gjorde sagen nemmere for anklagemyndigheden i forhold til spørgsmålet om, hvor stort et areal, der blev beskadiget under kørslen med gummigeden. Vidnet er landinspektør og har lavet opmålinger i de ødelagte klitter for Hans Andersen og var indkaldt af Hans Andersens forsvarer.
Anklagemyndigheden har rejst tiltalte for, at der er blevet udøvet hærværk på et område, der er 1.169 kvadratmeter, og her kom landinspektøren med en vigtig ligning i det regnestykke, der handler om hvor stort et areal, der er tale om.
- Efter min bedste opfattelse er der kørt på 914 kvadratmeter på den store klit og 327 på den lille klit – i alt omkring 1.230 kvadratmeter er der kørt på, forklarede landinspektøren ved retten i Hjørring.
Før det havde landinspektøren forklaret, at han mener, at mængden af sand er langt mindre, end det der først blev angivet af Frederikshavn Kommune. Efter klitterne var blevet genetableret, var han på besigtigelse ude ved klitterne og målte, hvor meget sand, der var flyttet tilbage på klitter.
- Der blev netto påfyldt 174 kubikmeter, forklarede landinspektøren i retten. Altså noget mindre end, de 3.000 kubikmeter Frederikshavn Kommune først havde estimeret.
Til det forklarede en natursagsbehandler fra Frederikshavn Kommune, at de 3.000 kubikmeter sand var et groft estimat.
Hjelme på klitterne
I løbet af dagen i retten blev der vist flere billeder fra Skagen Sønderstrand, der viser de to siden ødelagte klitter gennem årene. Særligt lagde Hans Andersens forsvarer vægt på, at beplantningen på de to klitter har ændret sig meget igennem de sidste otte år.
Han satte derfor spørgsmålstegn ved, antallet af hjelme på de to klitter, da de blev ødelagt. I forbindelse med reetableringen af de to klitter er der nemlig blevet genplantet 28.2000 hjelme på de to reetablerede klitter.
Her gav natursagsbehandleren fra Frederikshavn Kommune sin forklaring på, hvorfor det var nødvendigt at genplante hjelme på hele klitten, og hvorfor man ikke kunne lave bare pletter, hvor der kun er sand, som Hans Andersens forsvarer argumenterede for, at der var på de to klitter, inden de blev ødelagt.
- For at retablere hele klitten, så sikrer man hele klitten ved at plante hjelme på klitten for at holde sammen på den, sagde landinspektøren ved retten i Hjørring.
Hans Andersens forsvarer lagde vægt på, at det er hans opfattelse, at når der reetableres, så skal endelig resultat stå så tæt på det oprindelige som overhovedet muligt og ikke påføres ekstra hjelme.
- Min opfattelse er, at man har plantet det, som om man vil lave en fodboldbane, hvor man vil dække til med grønne græsstrå, fordi det er ikke det, der var der, siger Rasmus Amandusson efter dagens retsmøde til TV2 Nord.
Retssagen fortsætter igen fredag, hvor yderligere fire vidner skal afgive forklaring inden de to forsvarere og anklageren skal procedere. Oprindeligt var planen, at der skulle afsiges dom fredag, men det er efter den lange dag i retten torsdag blevet rykket. Retsformanden og de to domsmænd skal i stedet votere fredag i næste uge, inden der kan falde dom. Hvornår dommen falder vides endnu ikke.