Politiet har fået nok: - Sæt jer ind i reglerne
Politiet har de seneste uger oplevet flere situationer med vildfarne droner.
Der er for mange nordjyder, der ikke har sat sig grundigt nok ind i reglerne, når de sætter en drone i luften. Det mener Nordjyllands Politi, og nu har de fået nok.
Mandag er endnu en person blev sigtet for at have fløjet for tæt på luftrummet over Aalborg Lufthavn. Den 41-årige mand ville tilse et tag på Aalborg Havn, og dronen gik i den forbindelse i militærets sensor.
- Han havde ikke sat sig ind i reglerne på området og havde derfor ingen idé om, at han fløj i en sikkerhedszone. Ydermere havde han ikke dronecertifikat, hvilket også er påkrævet, når der flyves i bebyggede områder, siger politikommissær Morten Axelsen.
Mange tilfælde
Sigtelsen er den seneste i en lang række tilfælde, hvor droner har været for tæt på militære luftrum i Nordjylland. Senest var der søndag en drone for tæt på flådestationen i Frederikshavn.
Militærets sensor i Aalborg Lufthavn registrerer i gennemsnit 240 droneflyvninger om ugen, og i Frederikshavn er der siden april registreret omkring 2000 flyvninger med 1300 forskellige droner. 16 procent af de 2000 flyvninger har fløjet højere end tilladt.
- Jeg ville ønske, at folk var klar over, hvad de sætter i værk, når de flyver med drone i en sikkerhedszone, for tæt på militære anlæg eller ’bare’ lader dronen gå for højt op. De militære radarer fanger og registrerer det hele, og hver gang bliver adskillige instanser tilkaldt, og adskillige procedurer træder i kraft.
- Det er med andre ord et omstændeligt projekt – men vi gør det uden at blinke, fordi det udgør en reel sikkerhedsrisiko.
Morten Axelsen kommer med en klar opfordring til droneejerne.
- Sæt jer ind i reglerne, før I sætter dronerne i luften.