Kort Nyt

Minkavler giver ikke meget for tvivl om habilitet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politisk samråd og nye, kritiske spørgsmål til minkavlernes erstatninger får tidligere nordjyske minkavlere til at ryste på hovedet. Spild af tid og penge, mener de.

Minkburene har stået tomme siden november 2020, og ejerne venter stadig på erstatning. 

Udsigten til de erstatninger risikerede i dag at komme ét skridt længere væk. 

Onsdag eftermiddag afholdt fødevareminister Jacob Jensen (V) nemlig i samråd i Folketingssalen, hvor spørgsmålet om eventuel inhabilitet og fagligheden i kommissionerne, som afgør erstatningssager for de tidligere minkavlere, var til debat.

Det kommer på baggrund af, at magasinet Zetland i flere artikler har kunnet fortælle, at der i kommissionerne er overtal af minkavlere - nogle som endda selv venter på at få udbetalt deres erstatninger.

Men ifølge den tidligere minkavler fra Hørby, Olav Vinther Kristensen, så er samrådet fuldstændig spild af tid. Han ser ikke noget problem med at have tidligere minkavlere siddende i erstatnings- og taksationskommissionerne.

- Så er der i det mindste nogen, der ved, hvad de snakker om. Hvis du aldrig har været i branchen, så aner du ikke, hvad det er man forholder sig til, og hvad der betyder noget, fortæller han.

Regningen kan blive større

Avlerne vil alligevel aldrig få 'trumfet' deres igennem - det er en helt anden, der bestemmer i kommissionerne, understreger den nordjyske minkavler.

- Det er ikke avlerne, der bestemmer. Det er ham, der sidder for bordenden, som typisk er en dommer, der træffer den endelige beslutning, og så bliver det i princippet godkendt af fødevareministeriet bagefter, lyder vurderingen.

Hvis du aldrig har været i branchen, så aner du ikke, hvad det er man forholder sig til

Olav Vinther Kristensen, tidl. minkavler, Hørby

Hvis erstatningerne fortsætter med at trække ud, så forudser Olav Vinther Kristensen en endnu større regning til samfundet end de små 30 milliarder kroner, den lyder på i dag. 

Både til advokater, revisorer og rådgivere, og ikke mindst til de renter, som de tidligere minkavlere kunne have fået af deres erstatning, som endnu ikke er udbetalt.

- Nu har vi ventet så længe, og vi tror dårligt nok på, at der sker noget, fortæller Olav Vinther Kristensen.

Tidligere minkavler fra Hørby, Olav Vinther Kristensen, frygter mink-regningen for samfundet kan blive endnu højere, hvis udbetalingen af erstatningerne trækker yderligere ud. VIDEO: Hans-Christian Lauritzen

Bro blev spærret efter usikkerhed om bæreevne: Nu er der nyt

Det har i weekenden ikke være muligt at benytte en del af Gugvej, som overflyver Ådalsmotorvejens tilkørsel, fordi den fredag blev spærret.

Det var på grund af en akut opstået situation. Det oplyste Brian Aagaard, der er civilingeniør hos By og Land i Aalborg fredag.

- Vi har været ude og lave en reparation på broen, hvor en rådgiver har opdaget noget i konstruktionen, der ser forkert ud i forhold til, hvordan man ville gøre det i dag. For at gå med livrem og seler, har vi derfor valgt at spærre broen, sagde han.

Nu er der dog godt nyt til bilisterne.

Weekendens arbejder er nemlig afsluttet, og man forventer at kunne åbne vejen igen mandag den 7. oktober om eftermiddag senest klokken 15.00.

Det oplyser Henrik Jess Jensen, der er afdelingsleder for Veje og Infrastruktur i By og Land i Aalborg Kommune.

- Vi beklager de gener vejlukningen har medført. Men grundet et muligt bæreevnesvigt valgte Aalborg kommune af sikkerhedsmæssige årsager at lukke vejen. Og igangsætte reparationsarbejder i løbet af weekenden. Skaden er udbedret og bæreevnen er nu intakt og dermed er vejen farbar, afslutter han.

Borgmester efter hastemøde om hemmeligt notat: Åbenlyst forskellige opfattelser

Fredag kunne vi på TV2 Nord afsløre, at Frederikshavn Kommune siden januar 2022 har kendt til de alvorlige økonomiske problemer på Frederikshavn Havn.

Det fik flere byrådsmedlemmer, som ikke sidder i kommunens økonomiudvalg, til at stå frem og fortælle, at de ikke har haft kendskab til notatet.

- Det gør mig vred og ked af det, at vi i byrådet har siddet og truffet beslutninger, som er baseret på et meget lille uddrag af det, som vi burde vide, lød det blandt andet fra Venstres gruppeformand, Jan Bjeldbak.

Derfor indkaldte borgmester Birgit S. Hansen (S) søndag eftermiddag alle gruppeformændene i byrådet til mødet om notatet fra 2022.

- Gruppeformændene har været samlet søndag eftermiddag. Der er dokumentation for, at der er stillet mange spørgsmål fra kommunen til havnen startende i 2022, lyder det fra Birgit S. Hansen i et skriftligt svar til TV2 Nord.

- Der er er åbenlyst forskellige opfattelser af, hvordan tingene hang sammen. Og netop derfor afventer vi nu advokatundersøgelsen med sindsro, afslutter hun.

Pirates trak det længste strå i lokalopgør

Søndag var der lokalopgør mellem Frederikshavn White Hawks og Aalborg Pirates, og her var det altså gæsterne fra Aalborg, der endte med at trække det længste strå.

Piraterne kunne nemlig tage sejren i forlænget spilletid og dermed to point, mens hjemmeholdet måtte nøjes med et enkelt point.

Aalborg Pirates fik hurtigt bragt sig foran med 1-0 i første periode, hvilket holdt helt hen til halvvejs i tredje periode. Her fik hjemmeholdet udlignet til 1-1, og derfor måtte de to hold ud i forlænget spilletid, da slutfløjtet lød.

En hurtig pirates-scoring efter 13 sekunder af den forlænget spilletid sikrede dog aalborgenserne sejren på 2-1 til sidst.

Dermed rykker frederikshavnerne ned på en ottendeplads, mens Aalborg Pirates forbliver på førstepladsen, og øger sit forspring over Odense Bulldogs.

Ukrudtsbrænder satte ild til garage: Beboer får ros for sin indsats

Nordjyllands Beredskabs station Nibe kørte klokken 14.32 til en brand på Ahornvej i Nibe.

- Det er noget beklædning på en garage, der er ild i, oplyste beredskabet på X.

Beredskabet fik hurtigt branden under kontrol, da beboeren selv havde gjort et stort stykke arbejde. Det fortæller vagtchef ved Nordjyllands Politi Lau Larsen.

- Det er hans fortjeneste, at det ikke spredte sig yderligere, forklarer han.

Limfjorden er en losseplads ifølge forskere

Forskere fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet (AAU) har fundet høje niveauer af mikroplast i Limfjorden.

Der er ifølge forskerne især fundet store mængder mikroplastforurening i nærheden af Aalborg og de steder, hvor der er udløb fra spildevandsanlæg.

Forureningen kan have langsigtede konsekvenser for både havmiljøer og de mennesker, der er afhængige af dem til føde og indkomst. Det nye fund i Limfjorden er derfor bekymrende ifølge forskningsleder og professor Jes Vollertsen fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet.

Læs mere her.